Huismussen verkennen de zwaluwnestkast

In de voortuin hebben we een aantal jaren geleden een nestkast opgehangen voor zwaluwen. Jammer genoeg hebben de zwaluwen de weg tot dit nestkastje nog niet gevonden. Afgelopen maandag – we schrijven 19 september – scheen de morgenzon op het nestkastje. Ik was in de voortuin bezig en toen zag ik een bijzonder fenomeen. Een groepje huismussen wilden namelijk hun intrek nemen in dat kastje.

Het kastje werd vanaf alle kanten geïnspecteerd. Ze probeerden door de opening te komen, maar het lukte niet. Na vele verwoede pogingen hebben ze het opgegeven.

De huismussen in onze tuin hebben overigens niet te klagen hoor, aan de achterkant van ons huis hangt een heus hotel voor huismussen. Daarnaast vinden ze op meerdere plaatsen onder de dakpannen hun plekje voor een nestje.

17 thoughts on “Huismussen verkennen de zwaluwnestkast

 1. Een caloriebeperkend dieet zou kunnen werken om deze woning toch toegankelijk te maken voor deze mussen. Hoe zou het zijn als we de ingangen van Mac Donals, K.F.C. en andere vreettenten zouden versmallen tot een halve meter ? 🙂 🙂

  Je hebt er wel weer een mooie reportage van gemaakt ……. en je hebt me aan het denken gezet voor een oplossing van overgewicht in dit land 🙂

  Liked by 1 person

  • Ja dat klopt. We hebben inmiddels een aantal ingangen in de vorm van een sleutelgat. In die kastjes broeden overigens geen mezen meer in. Ik denk dat ik de voorgevel ga vervangen zodat ze weer een ronde ingang hebben.
   Ik weet niet of de woodpecker iets heeft met het bewerken van klei. 😊

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.