Een nieuw fietspad in de Lendevallei

Op 6 augustus 2020 schreef het College van Burgemeesters en Wethouders een memo aan de gemeenteraad van Westellingwerf. Het betreft de afsluiting van een deel van het fietspad langs de Linde en wel het gedeelte van de Kontermansweg tot aan de Hemweg. De aanleiding van de afsluiting was dat de verkeersveiligheid niet langer geborgd was. Onderstaande foto is gemaakt door Lourens Looijenga.

Op 15 oktober 2020 stond er een artikel in de Leeuwarder Courant dat de verbetering van ‘gescheurd’ fietspad langs de Linde bijna 1,5 miljoen euro moet kosten. Met name de noodzaak van verbetering van de ondergrond zorgt voor een extra kostenpost van vier ton. Verder is de keuze gemaakt om mee te liften met de gebiedsontwikkeling beekdal Linde. Oude bochten langs de rivier De Linde worden teruggebracht in het landschap, dat betekent ook dat het fietspad langer wordt en dat er meer bruggen nodig zijn.

Het hele traject en de afsluiting van dit fietspad heeft lang geduurd, maar het is het wachten waard geweest. Er ligt nu een prachtig breed fietspad. Het fietspad slingert zich een weg door het prachtige landschap.

Ook aan de benodigde (hufterproof) bankjes is gedacht. Het gebied wordt ‘gemaaid’ door een grote kudde schapen.

โ€˜Het kost wat, maar dan heb je ook watโ€ฆโ€™ Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van het nieuwe fietspad. Op mooie dagen is het er zelfs druk te noemen. Ik heb het fietspad de eerste keer gefietst samen met mijn man en zonder camera. De keer daarna met camera en zonder man. Op De Linde peddelden twee suppers. Deze twee vriendelijke dames met hun hondje wilden wel op de foto.

14 thoughts on “Een nieuw fietspad in de Lendevallei

 1. Mooie omgeving voor een fietstochtje langs het water.
  Mooi om te zien dat fietspaden stukje bij beetje met de tijd meegaan. Schelpenpaadjes hebben in het verleden vaak een asfaltdek gekregen. Dat bleek vooral op plaatsen waar bomen naast zo’n pad stonden nogal eens een probleem te zijn, omdat de boomwortels het asfalt omhoogduwen en scheuren. De laatste ontwikkeling is dat er een betonnen dek wordt gelegd, dat schijnt minder of niet gevoelig te zijn voor openscheuren door boomwortels. De toekomst zal leren of het zo werkt.
  Tussen Drachten en Ureterp wordt momenteel gewerkt aan een betonnen fietssnelweg.

  Liked by 1 person

  • Bij fietspaden van asfalt zie je als tussenoplossing dat er een laagje wordt af gefreesd. Met name in Drenthe gebeurt dat veel. Desondanks zijn daar vele onveilige fietspaden.

   Ik ben ook benieuwd of betonnen fietspaden de oplossing gaan zijn. Groeiende wortels zijn oersterk en drukken m.I. alles omhoog.

   Die snelle fietspaden zijn inderdaad in opkomst.

   Liked by 1 person

   • Een laagje beton van een asfalt fietspad affrezen? En dan …? Een nieuw laagje erop? Dat lijkt me vrij nutteloos.
    Beton is volgens mij veel harder dam asfalt. Dat biedt wortels minder kans om het asfalt deels te doorgaven en omhoog te duwen.
    Maar de tijd zal het wel weer leren. ๐Ÿ™‚

    Liked by 1 person

 2. Vier ton is een hoop geld maar het is erg mooi en waarschijnlijk ook veiliger geworden. Mooie serie Jerske wellicht dat ik dit fietspad een keer per racefiets ga nemen.
  Welke keer was leuker, met man en zonder camera of zonder man en met camera ๐Ÿ˜€

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.