Roodborstje neemt een bad

In onze tuin zijn meerdere vogelbadjes aanwezig. Zo hangt er in onze voortuin een vogelschaal aan de sering. Op een mooie dag midden november ging er een roodborstje in de schaal zitten.

Hoewel ik consequent de vogelbadjes verschoon vergeet ik deze schaal nog wel eens. In de schaal zat oud water en er dreven allemaal blaadjes in. Dat leek het roodborstje niet te deren. Het vogeltje nam een uitgebreid bad. Ik had de spiegelreflexcamera met het 100-400 zoomobjectief bij de hand. Vanachter het raam maakte ik een fotoserie.

Ik had de ISO opgeschroefd naar 1250 zodat ik een korte sluitertijd kon bewerkstelligen

Bij een aantal foto’s bleek de sluitertijd nog niet kort genoeg, soms ging het roodborstje nog sneller dan de sluitertijd van 1/640…

18 thoughts on “Roodborstje neemt een bad

 1. Wij hebben zo’n zelfde schaal en daar maken de vogels dankbaar gebruik van. Het kost veel licht door het raam fotograferen, dan moet de ISO wel erg hoog. Als je het scherpstelpunt op de kop houdt zodat die scherp is, is beweging in de vleugels ook wel erg leuk.

  Liked by 1 person

 2. Leuke serie van dat badderende roodborstje. Ik vind het elke keer knap hoe je dat vanachter het raam doet. Vanuit onze doorzonkamer met aan beide kanten licht, is dat helaas een stuk ingewikkelder. En dat heb ik het over streeploos schone ramen nog niet eens gehad …
  Maar dat schaaltje vind ik een leuke tip. Dat is nog wel eens iets voor onze pergola boven de vijver.

  Liked by 1 person

 3. Het oranje van de roodborst steekt mooi af tegen het frisse groen van de achtergrond.
  Qua sluitertijd is het maar net wat je in beeld wilt brengen. Wil je het beeld ‘bevriezen’ dan zul je hoog in je sluitertijd moeten gaan zitten. Wil je de beweging in beeld brengen dan zul je wat moeten spelen met de sluitertijd on het gewenste effect te krijgen. Het opspattende water heb je wel mooi ‘gevangen’.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.