Kalenberg

Vanaf de Hoogeweg reed ik door naar het dorpje Kalenberg. Vlak voor het dorp maakte ik een foto van de kletsnatte landerijen. Dat ik op de terugweg daar een mooie waarneming zou doen dat kon ik toen nog niet bevroeden, maar daarover de volgende keer.

Kalenberg bestaat voor een groot gedeelte uit lintbebouwing. De huizen aan de oostkant staan aan de weg en de huizen aan de westkant staan aan een fiets-/wandelpad. De huizen op onderstaande foto staan aan de kant van het pad. Die bewoners kunnen hun woning alleen te voet, per fiets of met de boot bereiken. In het centrum van het dorp is een bruggetje aanwezig. Zie Google Maps. De bewoners die ver bij het centrum vandaan wonen parkeren hun auto tegenover hun huis en maken de oversteek per boot.

Ik ben opgegroeid in een naastgelegen buurtschap. Kalenberg heeft om meerdere reden een speciaal plekje in mijn hart. Mijn vader is daar opgegroeid. Ik zat daar op de kleuterschool. Vanaf mijn 16e had ik daar een bijbaan op een rondvaartboot. Kalenberg ligt in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het nationale park is het grootste aaneengesloten laagveengebied van Noordwest-Europa. Kalenberg is in binnen- en buitenland befaamd om het Kalenberger riet. Het riet wordt gebruikt voor het dekken van rieten daken. Het toegangsbord was nieuw voor mij. Op het bord staat een blad van de gele plomp oftewel een pompeblad. Een plant die veel voorkomt in de Kalenbergse wateren. Naast het pompeblad staat een watermolen. Deze worden gebruikt om het rietland te voorzien van water.

Na mijn stop aan de zuidkant van het dorp reed ik door naar het noorden. Daar heb ik mijn auto geparkeerd op de loswal aan het einde van het dorp. Aan deze wal kunnen grotere boten worden afgemeerd voor het laden en lossen van groot materieel. Materieel wat vervoerd moet worden naar plekken die niet per auto zijn te bereiken. Aan de wal lag een ponton met daarop onderdelen voor een prefab woning.

Vlak voordat ik Kalenberg uitreed maakte ik nog een foto van het natte rietland. Er was al volop riet gemaaid. Het lijkt me nog een hele klus om het riet uit dat rietland te krijgen.

Wordt vervolgd.

15 thoughts on “Kalenberg

 1. Leuk dat je ons meenam naar je geboortestreek. Het lijkt me daar ‘s winters wel een gure plek, maar gelukkig scheen het zonnetje toen jij er was. Anderzijds moet het wel heel anders zijn om op zo’n plek op te groeien, midden in het groen, vergeleken met in de stad, zoals ik dus. Bedankt voor de mooie plaatjes Jetske.

  Liked by 1 person

  • Ik denk dat het heel anders was dan waarin jij bent opgegroeid. Ach beide heeft zo z’n charme.
   Bij de kleuterjuf achterop de fiets ging ik naar Kalenberg. Pakweg 4 km. Later fietste ik zelf onder begeleiding van de kleuterjuf. Auto’s waren er toen bij ons nog nauwelijks. Het was wat betreft ook nog veilig. Dergelijke afstanden als kleuter op een fietsje hoef je nu niet meer mee aan te komen.

   Liked by 1 person

   • Ja daar heb je wel een punt…. hier is het zelfs gevaarlijk aan het worden op de fietspaden, vaak nog erger dan met de auto op de rijbaan…. dus dab stuur je geen kind met de fiets te baan op in de spits hé.

    Liked by 1 person

 2. Dergelijke dorpen en woningen zijn vooral geliefd bij allochtonen. Vele woningen worden gebruikt als tweede woning. Leuk een huisje aan het water. Op zich vind ik dat wel jammer, de huizen zijn echter meestal niet te betalen door de autochtone bewoners.
  Door de rietkragge rondom Kalenberg heb je wel overlast van muggen. Buiten zitten ´s avonds in de zomer is er vaak niet bij.

  Like

   • Nog even nagezocht; Ossenzijl, Kalenberg, Nederland, Baarlo enz. als onderdeel van de Zuidezeeroute die ik toen met onze zoon heb gefietst over 7 dagen. Dus volgens mij alle bruggetjes wel gehad, in ieder geval in mijn herinnering erg veel bruggetjes en een smal fietspad ter plekke vaak. Was wel erg leuk en een mooie omgeving. Die dag eindigde in Zwartsluis.

    Liked by 1 person

  • Als het daar druk is dan is het goed uitkijken geblazen op het fietspad en de smalle bruggetjes. Op de bruggetjes kun je elkaar niet passeren en dan is het kijken ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.