Bartlehiem

Na de fotoserie bij het Elfstedenmonument moest ik eerst even de kaart raadplegen waar ik precies was en wat mijn volgende doel zou worden. Toen ik zag dat ik in de buurt van Bartlehiem was, besloot ik daar heen te rijden. Bartlehiem is een van de bekendste plekjes van de Elfstedentocht.

Zo reed ik het dorp in en zo was ik er ook al weer uit. Ik parkeerde mijn auto aan het eind van het dorp en wandelde terug naar een betonnen brug die ik even daarvoor was gepasseerd. Bartlehiem is een klein dorp met slechts 90 inwoners. Bartlehiem dankt zijn naam aan een klooster dat er ooit heeft gestaan met de naam Bethlehem, later verbasterd tot Bartlehiem.

Staand op de betonnen brug zag ik in de verte het Alvestêdenbrechje (Elfstedenbruggetje). Vanaf deze kant kon ik daar niet bijkomen, het dorp wordt namelijk doorsneden door de Dokkumer Ee. Vanaf de andere kant van de betonnen brug had ik zicht op de Aldtsjerkster Feart. Zie Google Maps. Terwijl ik daar stond te fotograferen voegde zich een bewoonsters van het dorp bij mij. We raakten aan de praat. Zij wees mij aan hoe de route van de Elfstedentocht is. Ook legde ze mij uit hoe ik bij het Alvestêdenbrechje kon komen.

Van Bartlehiem reed ik naar Burdaard. In dat dorp zou ik via een ophaalbrug de Dokkumer Ee over kunnen steken. Op weg naar Burdaad maakte ik een foto van een typische kop-hals-rompboerderij.

Ik kwam aan bij het Alvestêdenbrechje. Zie Google Maps. Hoewel het weer er niet naar was, voer er toch al een bootje. Op de vierde foto is in de verte de betonnen brug te zien waar ik even daarvoor had gestaan. Op de een na laatste foto kijken we naar het westen. Daar komen de schaatsers vandaan en hebben ze Franeker achter zich gelaten. Op de laatste foto hebben we zicht over de Dokkumer Ee richting Dokkum.

Bartlehiem is bekend omdat de schaatsers hier twee keer langskomen. De schaatsers komen vanaf de linkerkant onder het bruggetje door en slaan dan linksaf de Dokkumer Ee op naar Dokkum. Na de stempel in Dokkum schaatsen ze hetzelfde traject terug. Weer terug in Bartlehiem slaan ze linksaf (vanuit hun perspectief) richting Aldtsjerk.

10 thoughts on “Bartlehiem

 1. Hoe raar misschien ook, maar toch ken ik de naam van dat dorp… en weet ik dat het onlosmakend met de elfstedentocht verbonden is. Leuk dat ik er nu deze mooie beelden van te zien krijg in een ander seizoen dan in de winter. Een dorp men slechts 90 inwoners… denk niet dat in België nog ergens te vinden is. Hier lijkt het soms eerder dat de dorpen naar elkaar toe groeien tot één immens grote stad 😦
  Fijne avond nog en groetjes.

  Liked by 1 person

 2. Mooie foto’s Jetske, met de fietselfstedentocht kom ik hier ook altijd langs, bekende plekken voor mij.
  Je hebt het ook heel mooi verwoord allemaal, hoop dat er binnen nu en 5 jaar toch nog een keer geschaatst kan worden langs de 11 Friese steden !
  Fijn weekend !

  Liked by 1 person

  • Dat vind ik ook knap om de Elfstedentocht per fiets af te leggen. Ik hoop dat er nog een keer een Elfstedentocht komt. Volgens mij is het organisatorisch een enorme klus. Juist omdat het niet zo vaak is, lijkt me de belangstelling heel groot.
   Fijne avond en zondag!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.