Kraanvogels in Dwingelderveld

Het was alweer een tijdje geleden dat ik bij de vogelkijkhut aan de Davidsplassen was geweest. Dat was dan ook mijn doel op de vroege zondagochtend. En zo wandelde ik even na zevenen in het Dwingelderveld. Ik was nog maar net op het zandpad, wat parallel loopt met de Davidsplassen toen ik het geluid van de kraanvogels hoorde. Ze stonden op grote afstand, maar het geluid droeg enorm over het water en de heide.

Ik liep snel door naar de vogelkijkhut in de hoop dat de kraanvogels op mij zouden wachten. Ik had geluk.

De kraanvogels waren niet eenvoudig vast te leggen. Ook vanuit de kijkhut zaten ze nog op grote afstand. Daarnaast werden ze regelmatig aan het zicht onttrokken door begroeiing.

Mijn geluk duurde niet lang, de kraanvogels kozen het luchtruim. Toen ik op de computer bezig was met onderstaande foto zag ik pas dat er wat door het water zwemt. Door de boeggolf ziet het eruit alsof het dier met grote snelheid komt aanzwemmen. Naar mijn idee is het geen watervogel. Wat denken jullie?

Ook al is het lastig om met een bridgecamera een vliegend object vast te leggen, is het me toch aardig gelukt. Klik op de foto voor groter formaat.

Ik heb een filmpje gemaakt van de kraanvogels. Daarin krijg je een indruk van het majestueuze geluid van de kraanvogels

Met een geluksgevoel ging ik weer richting auto. Nog één keer achterom kijken over de heide en de plassen, afscheid nemen van de heerlijke fotokuiers in de vroege ochtenden in het mooie Drenthe. ‘Dag Dwingelderveld, hoop ik tot volgend jaar’.

10 thoughts on “Kraanvogels in Dwingelderveld

 1. Wat heerlijk om door middel van je foto’s en filmpje in het Dwingelderveld te zijn. Dit jaar zijn we er nog helemaal niet geweest, terwijl we anders er elk jaar wel waren. Wat een geluk om kraanvogels te zien en horen, super voor je. Woon je er vlakbij?

  Liked by 1 person

 2. Door je filmpje weet ik nu wat er hier begin september rond 9 u ‘s avonds boven mijn appartement vloog en ongelooflijk lawaai maakte. Helaas ik zag ze niet, te donker, maar lawaai! Dacht al dat het kraanvogels waren, een geluid dat ik ooit moet opgevangen hebben in mijn jeugd en nog ver in mijn achterhoofd bewaard gebleven. Heb weer echt genoten van je mooie foto’s en filmpje. Inderdaad heb ik ook mogen ondervinden dat met een bridgecamera het vastleggen van vliegende vogels of spelende kinderen geen sinecure is.

  Liked by 1 person

 3. wauw wat een gaaf gezicht jetske, ja ze broeden daar ook hé, helaas maar weinig kuikens afgelopen jaar,
  ik hoop dit jaar meer,
  het geluid van kraanvogels vergeet je noooooooooit meer zó intens mooi,
  wat het is daar is in het water??? géén idee, het ziet er wel rond uit, je zou bijna denken een zeerob maar dat kan natuurlijk niet…
  ben héél benieuwd of iemand het ziet

  dit prachtige zaligmakende moment neem niemand je ooit nog af 🙂
  geweldig

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.