Melkenstijd

Nadat ik het icarusblauwtje en de boompieper had vastgelegd aan de Oude Hoogeveenseweg vervolgde ik mijn fietstocht. Even verderop trof ik grote grazers aan.

Het fietspad Oude Hoogeveenseweg gaat over in fietspad Achter Het Zaand. Op een gegeven moment sloeg ik rechtsaf en kwam ik uit bij Kraloo. Het was al niet meer zo heel vroeg en mijn fietstochtje werd ongemerkt groter dan dat ik aanvankelijk van plan was. Eigenlijk wist ik niet meer zo goed waar ik was. Ik hoopte dat er snel een pad naar rechts zou komen zodat ik de heide kon oversteken richting de radiotelescoop. Het fietspad in de buurt van Kraloo ging door een stukje bos. Zie Google Maps. Plotseling zag ik aan de rechterkant melkkoeien over een bospad lopen. Dat was een bijzonder gezicht. Al snel zag ik hoe dat kwam…

De koeien werden binnengehaald voor het melken. Het weiland lag redelijk ver verwijderd van de boerderij. De dames hadden volop belangstelling voor de fotograaf en hadden geen haast.

Ik maakte een praatje met de boer. Hij vertelde dat hij ‘s nachts de koeien op stal liet staan om bij te voeren. Het gras in het weiland groeide nauwelijks vanwege de langdurige droogte.

De boer wees me de kortste weg terug naar Dwingeloo. Dat die weg niet zo kort was bleek pas achteraf. Onderweg genoot ik van de omgeving en van de doorkijkjes naar mooie huizen.

Via Ruinen kwam ik uiteindelijk uit bij het bekende Heidepad. Het laatste traject voordat ik weer bij de auto was. Door de straffe tegenwind was het nog een hele trap.

12 thoughts on “Melkenstijd

 1. hahahaha herkenbaar van de iets langere fietstocht dan gepland.

  Maar wat gaaf dat jij dan deze boer met koeien over de weg tegen kwam, nee dat zie je eigenlijk nooit, hooguit schapen dan… althans, wij wel, zo nu en dan ineens schapen op de weg.

  prachtige serie weer!

  X

  Liked by 1 person

 2. leuk zo’n onverwacht grote rout, ik plan thuis met route.nl mijn fiets ritjes en kan dan navigeren op mijn smartphone.
  soms ga ik ook wel eens de mist in als er ergens een weg opbreking in de route zit, en moet ik op goed geluk omrijden.
  Want daar voorziet deze app niet in om me terug te brengen naar de route als ik verkeerd ga
  leuk die onverwachte ontmoeting met die koeien en boer in het bos, leuk verslag en mooi foto’s

  Liked by 1 person

 3. Vanuit Kraloo is het inderdaad niet eenvoudig weer terug naar Dwingeloo, maar je hebt het wel gevonden gelukkig. Ik herken veel van de plekjes op jou foto’s en door het bos nabij Kraloo hebben wij kortgeleden ook nog gefietst, helaas staken er toen geen koeien de weg over. Leuke herkenbare foto’s van plekken waar wij ook gefietst hebben, zo beleef je een korte vakantie nog een keer! Het heidepad is onze favoriete route, maar met tegenwind een lange trap. ‘s Zomers vaak vrij druk, maar wel altijd met de zang van de veldleeuwerik hoog in de lucht, dat is wel genieten hoor.

  Liked by 1 person

  • De boer vertelde dat hij die dag aan de late kant was met het binnenhalen van de koeien. Wat een geluk voor mij, dacht ik toen nog, dat ik dat moment net mocht meemaken. 🙂
   Heb je de veldleeuwerik ook op de foto? Ik heb het meerdere malen geprobeerd. Ik heb dan niet voldoende zoom, omdat ze zo snel opstijgen. Ik heb één acceptabele foto, maar dan wel de veldleeuwerik op te grote afstand. Misschien krijg ik nog een keer een herkansing.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.