Vrijzinnige nestkastjes…

Tijdens mijn spontane fotosessie bij het kerkje in Wapserveen viel mijn oog op een bijzonder nestkastje. Het kastje was paars geverfd en op het kastje stonden de woorden: maandag, Gabriël en geestelijke groei. Bovenop het kastje zat een rondje met daarop een afbeelding. Mijn belangstelling was gewekt. Ik dacht als dit kastje maandag heet dan zijn er wellicht nog meer kastjes…

En ja hoor, aan verschillende bomen hingen 7 nestkastjes met op ieder kastje een andere dag van de week. Jullie kunnen je vast wel voorstellen dat ik verbaasd was over deze uitgedoste nestkastjes.

Tijdens het fotograferen van de nestkastjes viel mijn oog op een kleurrijke poster die was bevestigd aan de achterkant van het vitrinekastje aan het begin van de oprit.

Ik liep naar de poster in de hoop dat de kleuren en de tekst mij meer duidelijkheid zouden verschaffen. En dat was inderdaad het geval.

Op deze poster wordt een koppeling gemaakt tussen:
7 geestelijke zegels, 7 tekens, 7 planeten, 7 aartsengelen, 7 weekdagen, 7 menstypes, 7 valkuilen, 7 deugden, 7 kleuren, 7 metalen en 7 boomtypes

Aandachtig bestudeerde ik de poster en de tekst. Ik was verbaasd dat een dergelijke poster en tekst bij een Hervormde kerk hing. Naderhand las ik thuis op de site van deze Hervormde gemeente dat deze gemeente een, voor Drenthe bekende, vrijzinnige geloofstraditie heeft. Ik had wel eens van de term ‘vrijzinnig’ gehoord, maar ik wist eigenlijk niet goed wat dat inhield en daarom ging ik op zoek.

Vrijzinnig protestantisme is een stroming binnen het protestantisme die hun christelijke geloof sterk laten bepalen door een ondogmatische houding, waarin vrijheid van denken en geloven op basis van eigen inzichten centraal staat. In die zin vormt het vrijzinnig protestantisme de tegenpool van het orthodox-protestantisme.

Vrijzinnige kerken hanteren het principe dat de mens de Bijbel beoordeelt, terwijl men in orthodoxe kring ervan uitgaat dat de Bijbel Gods Woord is, dat de mens beoordeelt. De Schrift moet beantwoorden aan individuele behoeften in plaats van andersom: “Wat betekent dit voor mij en mijn leven, hier en nu?” Verder wijst men de traditionele verzoeningsleer af. Christus stierf niet om onze straf te dragen. Dikwijls wordt de lichamelijke opstanding van Christus in twijfel getrokken. 

Binnen de vrijzinnige stroming wordt de Bijbel niet gezien als het Woord Gods in letterlijke zin, maar veel meer als een document dat getuigt van de liefde van God. Ook probeerde men de moderne wetenschappelijke inzichten en de rationaliteit in verbinding te brengen met het geloof. Bron is deze site.

Er zitten meerdere elementen in deze stroming, waaronder de zaken die hierboven  beschreven staan, waar ik mij absoluut niet in kan vinden. Gelukkig leven we in een vrij land en mag ieder mens dat op zijn eigen manier belijden.

Waarom er in de maand mei zout op de oprit ligt dat is me niet duidelijk. Tijdens het plaatsen van deze foto schoot me wel de volgende Bijbeltekst te binnen. “Gij zijt het zout der aarde’. Deze woorden sprak Jezus tijdens de Bergrede tegen zijn volgelingen.

14 thoughts on “Vrijzinnige nestkastjes…

 1. wauw Jetske, wat schitterend wat leuk bedacht, die nestlkastjes, een ding denk ik dat wel zeker is,
  de natuur discrimineert niet, en het zal de vogeltjes geen biet uitmaken in welk kastje ze mogen gaan 🙂
  heerlijk laatste plaatje,
  súpergoed geschoten..

  een heel fijn weekend gewenst

  Liked by 1 person

 2. Ik wilde al zeggen dit is vooral een wicca stroming, het geloof van de natuur en richting Godin, ja daar heb ik mij ooit in verdiept en dan zijn deze aartsengelen belangrijk bij de dagen van de week etc. etc.

  Bijzonder om dit dus bij een kerkje als dit te zien, heb het nooit eerder getroffen zo… Prachtig! Gelukkig mag iedereen zijn ding doen in ons land, het punt is alleen, zoals mijn moeder altijd zei… ‘Zoek het zelf uit wat bij je past, als je al iets wilt geloven en jezelf wilt bekeren., maar val mij en anderen niet lastig.’ Bij deze dus 😉

  X

  Liked by 1 person

 3. Ik vind de foto’s van en rondom het kerkje erg mooi, het licht is hier wat minder fel dan de foto’s eerder op je blog. Heel sfeervol ook. Bijzonder verder de kastjes en de uitleg daarbij, dat heb je toch maar weer gevonden en uitgezocht.

  Liked by 1 person

 4. Wanneperveen, voorouderlijke grond, maar dan lang, heel lang geleden. ‘k Ga er af en toe langs om naar het verdronken land te kijken.
  Dat zout zie ik meer als een pragmatisch dan als een spiritueel gebeuren. Het zal wel wegenzout zijn en dat is een probaat middel tegen kruid of onkruid tussen tegels of stenen.

  Liked by 1 person

  • Geeft niet hoor Geert, een paar letters verschil, maar toch hele andere dorpen. Bij dergelijke namen van dorpen wordt een vergissing al snel gemaakt. Wij herkennen dat bij anderen als we het hebben over Willemsoord en Wilhelminaoord.

   Like

 5. Wat een leuke ontdekking en een mooie combinatie van de nestkastjes met de regels van 7 koppelingen. Daar is over nagedacht. Mooie sfeer in de blog verder van de kerk en omgeving. Ik ga daar zeker eens een kijkje nemen als ik weer in Drenthe vakantie houd.

  Liked by 1 person

 6. Beste Jetske,

  Bij toeval kwam ik op je site terecht. Wat een mooi foto’s. Graag zou ik een of twee foto’s van je willen overnemen om in het kerkrantje van Wapserveen te plaatsen. Vind je dat goed? Het zout op het pad is bedoeld om de gladheid, die ontstaat door groene aanslag, tegen te gaan.

  Met vriendelijke groeten,

  Janni Doeven

  Kerkelijk werker en voorganger te Wapserveen

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.