Op glad ijs

Zondagmiddag reed ik langs het kanaal tussen Steenwijk en Giethoorn. Het leek net of er een laagje water op het ijs lag. Zo glad.

Tot mijn verbazing zag ik een schaatser op het kanaal. In de regel is het ijs op dit kanaal niet snel sterk genoeg om op te schaatsen.

Behalve dat dit kanaal veelvuldig wordt gebruikt door pleziervaartuigen is het ook een doorgaande route voor beroepsvaart. Als er een laagje ijs op het kanaal ligt dan wordt daar op het laatste moment nog wel doorheen gevaren met alle gevolgen van dien. Zo te zien aan de kwaliteit van het ijs hebben ze dit jaar op tijd het  vaarverbod ingesteld.

 

Het is sowieso wel een risicovol water om op te schaatsen. Er zitten in dit traject meerdere plekken die niet vertrouwd zijn. Bijvoorbeeld de plek waar het gemaal staat en het water vanuit de achtergelegen polder in het kanaal wordt gepompt.

 

Respect voor de mensen die dan kilometers ver schaatsen op kunstschaatsen.

Wopke Hoekstra begaf zich ook op glad ijs… Samen met Sven Kramer schaatste hij  in Thialf. Bijna heel Nederland viel over Wopke heen. De kritiek was dat Wopke wel ging schaatsen in Thialf terwijl de schaatsbaan gesloten is voor recreatief schaatsen.  Andere kritiek was dat Wopke en Sven geen anderhalve meter afstand hielden van elkaar. Wopke kon niet anders dan een dag later zijn spijt betuigen over deze actie. Tsja als politicus ben je nu eenmaal een hoge boom die veel wind vangt en wordt geacht dat je het goede voorbeeld geeft.

7 thoughts on “Op glad ijs

 1. Wauw, maar ik had ook al begrepen voor het ging vriezen zo hard, dat men alle gemalen en sluizen al hadden gesloten, in Friesland dan, wie weet hebben ze dat hier ook wel gedaan! Ik zie wel dat ze allemaal netjes langs de kant blijven schaatsen 😉

  X

  Liked by 1 person

 2. Wat een gave ijsvloer! Zo mooi heb ik het in Fryslân niet gezien vorige week.
  Maar om daar te schaatsen, dat zou mij ook aan de vroege kant zijn. Ik hield me in mijn jonge jaren vooral op rond de Headammen en Earnewâld, waar we vorige week waren. Op kanalen kwamen we pas wanneer de Friesche IJswegencentrale daar groen licht voor had gegeven.
  Maar dat maakt voor jouw foto’s niet uit, die zijn prachtige met die mooie weerspiegelingen. Toch jammer dat het een dag later voorbij was. ;-(

  Liked by 1 person

 3. Prachtige foto’s maar ik vind het toch maar een hele riskante bezigheid. Hier is het ijs allemaal verdwenen…. Natuurlijk ken ik de situatie in jullie gebied niet, maar de temperaturen stijgen zienderogen. Hopelijk gebeuren er geen ongelukken.

  Liked by 1 person

 4. Prachtig ijs, voor de liefhebbers niet te weerstaan natuurlijk zoals blijkt uit jou fraaie beelden. Ook al was het wellicht onbetrouwbaar ijs, de foto’s zijn er niet minder om, en de schaatsers hebben zich lekker uit kunnen leven zondag. Wie het niet heeft gewaagd moet helaas weer op een volgende kans wachten.🥲

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.