Schaatsen in Dwarsgracht

Vandaag laat ik de laatste serie zien van de prachtige, maar korte winter in de tweede week van februari. Op zondagmiddag reed ik naar de Dwarsgracht. Dwarsgracht is qua uitstraling te vergelijken met Giethoorn, maar dan minder bekend en dus ook minder druk. Dwarsgracht ligt in de Kop van Overijssel. Het dorp ligt midden in natuurgebied,  Weerribben-Wieden. Vroeger werd daar turf gegraven. Daarnaast vormden rietteelt, veeteelt en visserij de belangrijkste bron van inkomsten.

Dwarsgracht heeft een lintbebouwing. De huizen zijn gesitueerd aan weeszijden van de vaart. Aan beide kanten van de vaart loopt een wandel/fietspad. Achter de huizen die aan de oostkant van de vaart staan loopt een weg. Dit is tevens de enige weg en loopt dood aan het eind van het dorp. De huizen aan de westkant van de vaart zijn alleen lopend, per fiets of per boot bereikbaar.

Ik had mijn auto halverwege het dorp geparkeerd en wandelde langs de vaart naar het noorden.

Aan het einde van het dorp stonden de mannen van ‘IJsclub Dwarsgracht’ met hun machines. Ik stel me zo voor dat ze al lang blij waren dat ze weer eens in actie konden komen. Een ouderwetse schaatstoertocht organiseren dat zou helemaal mooi zijn geweest, maar dat zat er dit jaar helaas niet in.

Café Restaurant De Otterskooi had een professionele koek-en-zopiekraam neergezet.  Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Net zoals in de rest van het dorp was ook daar de stemming opperbest. Het leek erop dat dit wintertje vele mensen goed deed.

Nadat ik het verste punt van het dorp had bereikt wandelde ik terug naar het zuiden. Onder een bruggetje halverwege het dorp lag een wak. De schaatsers moesten daar een stukje klunen.

Met deze foto neem ik afscheid van Dwarsgracht, het natuurijs en de kort maar krachtige winter. Wat mij betreft mag dit volgend jaar weer…

 

8 thoughts on “Schaatsen in Dwarsgracht

 1. mooi verslag en foto’s van Dwarsgracht, (had er nog nooit van gehoord)
  lijkt me ook zonder ijs wel een fotogenieke plaats
  en nu hebben na een week alweer temperaturen met dubbele cijfers
  misschien nog een staartje winter in Maart en anders inderdaad hopelijk volgend jaar weer, en dan wat langer 🙂

  Liked by 1 person

 2. Wat we de dag ervoor in Fryslân zagen was al mooi en gezellig, maar de schilderachtige setting van Dwarsgracht brengt de oud-Hollandsche ijspret helemaal terug. Een serie om van begin tot eind lekker bij weg te dromen.
  Voor veel ijsclubs was het goed dat ze een kansje hebben gehad om in ieder geval een deel van hun materieel weer eens te kunnen testen. Halverwege die week had ik nog hoop, dat we nog ergens rietsnijders op het ijs aan het werk zouden kunnen zien, maar dat zal er helaas niet meer in.
  Maak er een mooi voorjaarsweekend van dan. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Wat een leuke sfeervolle serie heb je hier geplaatst, Anton Pieck zou hier aan het werk geweest kunnen zijn. Ik denk dat er veel mensen een superweekend hebben gehad en even uit de covid sfeer konden ontsnappen, dit beeld zag ik hier ter plaatse ook. En hoe gek kan het lopen, toen 15 graden onder nul, dit weekend 15 graden boven nul. Ook weer genieten, maar op een heel andere manier van heerlijk voorjaarsweer.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.