Bij het sluisje in de Linde

Vanaf de observatiewand reden Jan en ik naar het riviertje de Linde. Op dit plekje heb ik al meerdere keren de ijsvogel vastgelegd. Ik hoopte van harte dat de ijsvogel op deze plaats de korte maar strenge winter wel heeft overleefd. Vanaf de parkeerplaats wandelden we naar het water. Tot mijn verrassing staat daar een bewakingscamera. Ik heb geen idee waarom er op dat punt camerabewaking is.

Jan had zijn klapstoeltje meegenomen en koos een plekje op het sluisje. Vanaf dit punt had hij mooi zicht over het water en op de eventuele aanvliegroute van de ijsvogel.

Jan vond het een mooi plekje, maar ik adviseerde om een andere plek te kiezen. Het klapstoeltje stond heel dicht bij de rand. Eén verkeerde beweging en Jan zou in het ijskoude water belanden. Ik zou niet weten hoe ik hem dan weer op het droge zou kunnen krijgen…

Vorig jaar stonden op de rechteroever struiken waar de ijsvogels hun nest hadden.  Half januari van dit jaar ontdekte ik dat alle struiken waren verdwenen. Daarvoor in de plaats lag er een grote stapel boomstammen op de oever. Ik schreef daarover in deze serie.

Nadat ik een tijdje op het bruggetje op de uitkijk had gestaan daalde ik af naar de oever. Ik heb geen idee wat voor doel men voor ogen heeft met deze creatie.

Vanaf de oever maakte ik een foto van Jan op het sluisje.

En ook deze poging om de ijsvogel te spotten is op niets uitgelopen. Er was geen ijsvogel te bekennen.

 

12 thoughts on “Bij het sluisje in de Linde

 1. ijsvogeltjes laten zich niet sturen hé jetske, maar jan is een mooi vogeltje, die heb je goed gevangen 🙂
  als er echt niks langs de kant staat waarvan het ijsvogeltje kan vangen, dan kan het wel eens over het water scheren, maar dat is maar zelden,
  stomme lui die dat gedaan hebben…. echt súperdom,,, kan maar een beweging zijn die zoiets doms doet…. staatsbosbeheer….:-( * héél boos kijk *

  Liked by 1 person

 2. Wat jammer dat de ijsvogel niet te spotten was. Misschien heeft hij wel een andere plek opgezocht om te jagen, want geef toe, hij heeft er niet echt nog een geschikte plek om over het water uit te kijken. Het verhaal over de struiken herinner ik me nog…. het blijft dus heel jammer.

  Liked by 1 person

 3. Het ziet er naar uit dat de ijsvogel daar vertrokken is, dan wel de winter niet heeft overleefd. De biotoop is natuurlijk ook niet verbeterd als het struikgewas verwijderd is. Jammer hoor en niet alleen voor de fotografen.

  Like

 4. De ijsvogel is daar wel dubbel geraakt. Eerst de aantasting van de oeverbegroeiing en dan ook nog een koude periode er overheen. Toch was het verder best een aardig plekje, vond ik.
  Waarom er camerabewaking is …? Ik heb ter plekke ingezoomd op dat bosje in de verte. Rechts daarvan staat een (tijdelijke) boorinstallatie. Kennelijk is dat weer een nieuwe locatie om een klein lokaal gasveld leeg te zuigen. Ze houden bij zo’n installatie – en vooral wat er omheen gebeurt – graag dag en nacht een oogje in het zeil, denk ik.
  Maar goed … al met al heb ik nog geen ijsvogel kunnen kieken. ;-(

  Liked by 1 person

 5. Ja, de naam he? De IJsvogel, maar ze houden van iets meer warmte dan de naam doet vermoeden, hahaha En in dit geval, wat je ook al vertelde, de verandering etc. Ze komen vanzelf wel weer, als het weer wat warmer is. Ik zie ze meestal als we richting de 15 graden gaan, telkens vliegen in onze stadsparken van Almere.

  En Jan, zit wel op ene heel eng stukje daar ja op die sluis, wel mooi geschoten Jetske!

  X

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.