Een paartje grote zaagbek en een nonnetje

Vorige week was ik samen met mijn fotomaatje Jan op stap in de Kop van Overijssel. Ik nam Jan mee naar een plekje waar regelmatig een ijsvogel was te zien. Uiteraard was het spannend of de ijsvogel na die winterweek met natuurijs nog aanwezig zou zijn. Vanachter de observatiewand hadden we ruim zicht over het water. Jammer genoeg  stond er een straffe wind pal op ons gezicht. Aan de horizon was het mistig van de rook. Rook die veroorzaakt werd door het verbranden van rietafval.

We tuurden en tuurden, maar er was geen ijsvogel te zien. Wel zwom er een paartje grote zaagbek. Deze eend behoort, de naam zegt het al, tot de  zaagbekken. Terwijl ik deze foto nam dook het mannetje onder water.

De grote zaagbek eet puur dierlijk materiaal. Door hun gekartelde snavel hadden ze na het duiken regelmatig alg aan hun snavel hangen. Hieronder zwemt het mannetje.

En dit is het vrouwtje. Het is net alsof ze een corona-kapsel heeft.

We hadden net naar elkaar uitgesproken dat het ons een beetje ging vervelen. Er was geen ijsvogel te zien. Ook niet in de uren voordat wij er waren, zo werd ons verteld. Het heeft er alle schijn van dat de ijsvogel het op deze plaats niet heeft overleefd.

En toen verscheen er nog een interessant onderwerp voor onze camera. Het was een nonnetje. Ook het nonnetje behoort tot de groep zaagbekken. Het nonnetje zat ver weg en daarom moesten we met de bridgecamera flink inzoomen. Het scherpstellen werd daarnaast bemoeilijkt door de golfslag.

Het nonnetje had een lekker hapje verschalkt.

Jammer genoeg zwom het nonnetje steeds verder bij ons vandaan. Het was jammer dat de golfslag het zicht op de prachtige tekening van deze eend enigszins belemmerde.

En het volgende moment ging hij op de vleugels om zijn heil elders te zoeken.

Dat was ook voor Jan en mij het moment om verder te gaan. We reden naar de Linde. Dat is de plek waar ik vorig jaar de ijsvogel meerdere keren fotografeerde. Misschien dat we daar meer geluk hadden. Wordt vervolgd.

P.s. mijn eega komt net binnen en vertelde dat hij de wulp heeft gehoord. Gelukkig is de wulp weer gearriveerd in het weiland achter ons huis. Daar wordt ik zo blij van.

12 thoughts on “Een paartje grote zaagbek en een nonnetje

 1. Prachtig, weer wat geleerd, over een eenden ras die ik niet kende, zelfs nog nooit van had gehoord. Jammer van het Nonnetje, want ik zie inderdaad, zo mooi, de tekening, lijkt mij als je het helemaal kunt zien 😀

  X

  Liked by 1 person

 2. Je hebt er een mooie heldere serie van kunnen maken. Het was al een jaar of tien geleden dat ik in een koude winter nog eens zaagbekken en nonnetjes had gezien in het Opeinderkanaal bij de Leijen. Dat we ze daar in De Weerribben van achter die kijkwand konden bekijken, was een aardig goedmakertje voor het gemis van de ijsvogel. Hopelijk hadden we bij de Linde meer succes, want het moet toch ooit eens lukken om die mooie blauwe vogel ergens te kunnen fotograferen …

  Liked by 1 person

 3. Ik dacht al er was toch een blog over het nonnetje…maar het is er weer. Dat is toch wel gaaf hoor echtpaar grote zaagbek en dan nog een nonnetje! Wie heeft het? Jullie dus 🙂 Hopelijk lukt het de ijsvogel te vinden en gaaf een wulp zo dichtbij huis, heerlijk weer!

  Liked by 1 person

 4. Ondanks het ontbreken van de ijsvogel heb je toch weer een leuke serie kunnen maken. De zaagbek en het nonnetje zijn ook weer geen soorten die je overal en altijd kunt tegenkomen, in die zin was het toch een geslaagde sessie. En de wulp weer terug op het land is ook goed nieuws, langzaam maar zeker komt het voorjaar op gang. Trouwens ik las dat het eerste kievitsei ook al weer gevonden is, ook weer een voorjaarsteken.

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Op het sluisje in de Linde | Schrijven met Licht

 6. Pingback: Grote zaagbek, twee mannetjes en een vrouwtje | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.