Kijkhut in Diependal

Op een bewolkte zondagmiddag wilde ik toch even een frisse neus halen. Ik besloot naar de kijkhut in Diependal te gaan. Vanaf de parkeerplaats aan de Leemdijk is het een fikse wandeling over de Zwarte Weg naar de ingang van de tunnel die voert naar de kijkhut. Zie Google Maps.

Deze ondergrondse tunnel is 162 meter lang. De tunnel wordt verlicht door wat van buiten door de rooster naar binnen valt. Als je daar zo loopt krijg je wat een creepy gevoel. Zeker als je daar in de verte een onbekende man ziet lopen…

Eenmaal in de kijkhut richtte ik mijn camera op de plas en zag op hetzelfde moment een wilde zwaan langsscheren.

Even later landde een grasmus tussen het riet in de buurt van de kijkhut. Het vogeltje zong daar het hoogste lied.

Ik hoopte daar kraanvogels te zien, maar dat is deze keer niet gelukt. Het was rustig op het water, totdat…

…er uit de begroeiing aan de oever een zomertaling tevoorschijn kwam. Het mannetje dreef in alle rust tussen het eendenkroos. Even later kwam het vrouwtje ook tevoorschijn. De naam eendenkroos is wat misleidend. Eenden eten namelijk geen eendenkroos maar zijn op zoek naar eetbare beestjes die onder het kroos zwemmen zoals kreeftjes en watervlooien. Op diverse sites las ik dat eendenkroos als vleesvervanger genuttigd wordt door mensen. Eendenkroos is namelijk heel eiwitrijk. Volgens dit artikel levert het tien keer zoveel eiwit per hectare op als soja.

Na de fotosessie in de kijkhut wandelde ik weer door de tunnel. Ik ben overigens geen grote fan van deze toegang tot de kijkhut. Ik heb namelijk een beetje last van engtevrees. Ook als je in de kijkhut bent kun je geen kant op. De enige uitweg is via deze 162 meter lange tunnel. 23 jaar geleden hebben we op een nacht brand gehad thuis en sindsdien ben ik extra gefocust op vluchtwegen. Ik was dan ook blij dat ik weer licht zag aan het eind van de tunnel.

15 thoughts on “Kijkhut in Diependal

 1. Wat een speciale kijkhut, maakt ze misschien deel uit van een oud fort. De tunnel doet me er alvast aan denken.
  Zeer mooi shot van de zwaan fly-by πŸ™‚
  Gaat er dan misschien in de toekomst ook eendekroos drijven op de snert ? LOL Maar het is wel een erg interessant weetje, waarvoor dank.
  Groetjes,
  Rudi

  Liked by 1 person

 2. Wij zijn er jaren geleden eens geweest, best wel spannend ja. Een wilde zwaan die is dus gebleven en niet naar het noorden gevlogen… Prachtige grasmus en zomertalingen een soort die best wel bijzonder is.
  Er schijnt daar ook een hut te zijn die je kunt huren, dan zit je op ooghoogte voor de watervogels. Kost wel veel en zo heb je ook mooie foto’s kunnen maken.

  Liked by 1 person

  • Op foto 5 kijk je op het mosdak van de hut wat jij beschrijft. Ik heb niet direct de intentie om die hut te huren. Voor hetzelfde (veel) geld valt er niet te beleven. Als ik het zat ben wil ik ook weer gewoon verder gaan zonder dat ik me verplicht voel om te blijven omdat het zo duur was. 😜

   Like

 3. Het is wel een heel bijzondere toegang naar de hut, wel creepy. Maar de beloning van de mooie foto’s die je hebt kunnen maken maakt veel goed. Ik vind het wel gaaf dat je de wilde zwaan zo mooi hebt “gevangen”.

  Liked by 1 person

 4. Je had al eens verteld over die lange, enge tunnel. Leuk om hem nu eens te zien.
  Met die tunnel zou ik op zich weinig moeite hebben, maar het feit dat het je enige vluchtweg is in geval van nood, is geen fijne gedachte.
  Hoewel je opnieuw niet direct vond waar je naar op zoek was, zijn het toch weer mooie foto’s. Vooral de wilde zwaan en de grasmus zijn fraaie treffers.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.