Door het Drents-Friese Wold

Op een mooie, lichtbewolkte dag had ik het plan opgevat om een fietstocht te gaan maken. Het punt was echter dat het nogal hard waaide en dat vond ik op mijn gewone fiets toch wat minder aantrekkelijk. Terwijl ik dat hardop uitsprak kreeg ik spontaan een e-bike aangeboden. Zij gingen die dag toch niet fietsen en ik mocht dus op die dag gerust de e-bike gebruiken. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. En zo fietste ik op mijn gemakje door het Drents-Friese Wold. Op een gegeven moment stuitte ik op dit bordje….

…..en dit bordje. Ik liet me niet zomaar omleiden, ik wilde het eerst met eigen ogen zien.

Dit was toch wel een serieuze vijver die de doorgang belemmerde.

Het leek met toch verstandig om de raad op het bordje op te volgen. Het was nog niet eenvoudig om dit ATB-pad te overwinnen, zeker niet als je al wat op leeftijd bent zoals deze mensen.

Ik heb overigens nu al meerdere malen gehoord dat een campinggast te val is gekomen op een fietspad in Drenthe met ernstig letsel tot gevolg. Met 2.100 kilometer fietspaden is provincie Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland, maar dat wil nog niet automatisch zeggen dat alle fietspaden goed zijn onderhouden.

Ik passeerde een omgevallen boom.

Men had daar heel creatief een bank van gemaakt met heuse voetenbankjes.

Na een mooie fietstocht arriveerde ik in Appelscha.

Op een bankje bij de sluis heb ik mijn broodje genuttigd.

Vanuit Appelscha fietste ik naar het Aekingerzand. In het Aekingerzand had ik eerder wel meerdere keren een wandeling gemaakt, maar ik was er nog nooit op de fiets geweest. Ik was aangenaam verrast, zo mooi was deze fietstocht door dit gebied.

Met een blik op het landschap met de zandverstuiving sluit ik deze fietstocht af.

11 thoughts on “Door het Drents-Friese Wold

 1. Leuke fietstocht en een goed aangegeven omleiding 🙂 Nog niet in de verleiding gekomen om nu zelf een e-bike aan te schaffen ? in het noorden des lands staat de wind altijd wel iets krachtiger hé 🙂 Leuk die boom dit tot rustbank werd omgevormd. Groetjes, Rudi

  Liked by 1 person

 2. Grappig de boom tot bank omgetoverd, mooi gebied is het daar! Ik denk dat de valpartijen niet alleen door een slecht fietspad komen, die E bikers kunnen er soms ook wat van in mijn beleving…..niet allemaal natuurlijk.

  Liked by 1 person

  • Sommige mensen rijden wel heel hard op de e-bike en dan vraag je om ongelukken. Veel oudere mensen hebben toch wat moeite met hun evenwicht en reactiesnelheid. Sommige mensen zouden niet meer kunnen fietsen op een gewone fiets maar gaan wel fietsen op een e-bike.
   Bovenstaande factoren dragen bij aan valpartijen. En een slecht fietspad draagt daar niet positief aan bij.

   Liked by 1 person

   • Precies zoals je schrijft Jetske, persoonlijk vind ik het er niet op vooruit gaan qua fietsbeleving. Zelfs op de smalste paden word je ingehaald, je snapt ik fiets nog op eigen kracht 🙂 Zolang mijn benen het nog doen lijkt het me wel gezonder.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.