Zeehondenkijkwand

Tijdens mijn vakantie heb ik een tocht gemaakt naar het uiterste puntje van ons land. Althans zo voelde het. Ik was door een fotovriendin getipt over een zeehondenkijkwand bij Punt van Reide en dat leek me een leuk uitstapje. De auto parkeerde ik bij het bezoekerscentrum en koos voor de langste route. Dat was een wandeling over de dijk met uitzicht op de Ems, richting Duitsland.

Kijkend naar het binnenland zag ik in de verte de kijkwand staan. Het was nog een hele wandeling en ik vroeg me af of ik daar op tijd zou zijn. Op de site had ik namelijk gelezen dat anderhalf uur voor hoog water het geschiktste tijdstip is om de zeehonden te zien. Met behulp van de getijdentabel en reistijd had ik het allemaal keurig uitgerekend. Maar ik had onderweg meerdere stops gemaakt zodat ik ongemerkt in tijdnood was gekomen.

Toen ik echter bij de kijkwand aankwam zag ik dat er nog genoeg zeehonden waren te bezichtigen. Boven verwachting zelfs.

In de wand bovenop de dijk zijn op verschillende hoogtes kijkgaten aangebracht. Van klein tot groot kan zo zonder verstoring naar de zeehonden kijken.

8 thoughts on “Zeehondenkijkwand

 1. Je hebt het tijdslot dus nog mooi gehaald en de beelden zijn prachtig. Soms kunnen we hier ten noorden van Antwerpen ook wel eens zeehonden spotten op de zandbanken in de Schelde en ook de havengeul van Nieuwpoort aan zee heeft mogelijkheden. De aantallen zijn wel veel beperkter dan waar jij was.

  Liked by 1 person

  • Ik was te laat wat betreft het tijdslot, maar wellicht komt het niet zo precies. Gelukkig maar.
   Ze zijn inderdaad tegenwoordig geen uitzondering meer. Deze lagen wel mooi dichtbij de kijkwand. Meestal liggen ze ver weg.

   Like

 2. mooi verhaal en serie, hier ook zeehonden genoeg in de buurt,
  maar meestal zo ver weg dat je ze niet zo mooi op de foto krijgt zoals bij jou hier.
  fijn dat het niet zo krap kwam met de tijd, en het is natuur het kan ook altijd veranderen

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.