In de vissershaven van Lauwersoog

Tijdens mijn vakantie maakte ik een fietstocht in de omgeving van het Lauwersmeer en Lauwersoog. Ik was er op een vrijdag en dat is de dag dat de kotters binnenvaren met hun vangst.

Het binnenvaren trekt altijd veel bekijks.

Ik maakte een rondgang door de vissershaven.

Op de kade stond een chauffeur naast zijn vrachtwagen te wachten. Hij stond te wachten op een kotter met vertraging. We raakten aan de praat. In zijn werkzame leven is hij beurtelings visser en chauffeur geweest. Hij liet een foto zien van de kotter waarop hij als 11-jarige jongen begon. We praatten over de visserij, over het leven als visser en als chauffeur en over de gevolgen door het verbod op pulsvissen.

En daar was dan eindelijk de kotter gearriveerd. Op die kotter werken vier mannen. Ik dacht altijd dat ze beurtelings werken en slapen, maar dat had ik mis. De kotter vaart in de nacht van zondag op maandag na middernacht uit en komt vrijdag in de loop van de middag aan wal. In die periode werken de mannen dag en nacht door en slapen tussendoor een half uurtje!

Deze kotter vist op kreeft. Doordat de concurrentie van Engeland, door de Brexit, is weggevallen is dat een lucratievere bezigheid geworden.

Vanuit de vrachtauto worden lege kratten aangesleept die gaan aan boord voor de komende week. De kratten met de vangst worden uit het ruim getakeld en in de vrachtauto gezet.

En toen ging het mis. De bakken vielen uit de takel en kwamen op de kant op het dek terecht. Dat was nog een geluk, want het gebeurt ook wel eens dat de vangst tussen wal en schip belandt.

De kreeften werden weer in de bakken gedeponeerd en het geheel ging de vrachtauto in.

Deze vrachtwagen gaat met de lading van twee kotters naar Urk. Daar wordt de kreeft verwerkt en getransporteerd naar het buitenland. De chauffeur legde nog even twee kreeften klaar voor de fotograaf…

7 thoughts on “In de vissershaven van Lauwersoog

 1. Je had weer geen beter moment kunnen treffen. Die schepen komen wekelijks aan wal, en jij pikt uitgerekend de kotter eruit waar het mis gaat met een stapel kratten vol kreeft. Dat was toch weer een mooi extraatje voor de fotograaf.
  Zelf heb ik niet zoveel met vis, kreeft, garnaal en wat dies meer zijn. šŸ™‚

  Liked by 1 person

 2. mooie foto’s en verslag van je bezoek aan die vissershaven,
  kom hier regelmatig op mijn fiets ritjes langs de haven van Stellendam,
  altijd leuk om daar even te gaan kijken en soms om foto’s te nemen

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.