Zoals beloofd neem ik jullie vandaag mee op mijn tocht over het laarzenpad nabij bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Zie Google Maps. Tijdens deze tocht moest ik drie keer met een pontje overvaren en dat is best een lastige klus als je alleen bent en behangen bent met camera’s.

Na de eerste hobbel kwam ik op een pad wat door het rietland slingert. Vanwege de vele neerslag was het pad om sommige plaatsen flink modderig. Ik was blij met mijn laarzen. Op een paar plaatsen liep je echt over trilveen. Dat was een bijzondere belevenis.


Een zilveren maan streek neer naast het pad. Jammer genoeg liet deze zeldzame vlinder niet de onderkant van de vleugels zien. Slechts twee foto’s kon ik maken en toen vloog de vlinder weg.

Ik vervolgde mijn wandeling. Het volgende moment kwam er een koninginnepage aanvliegen en landde op, hoe kan het ook anders, het koninginnekruid. Zomaar voor mijn neus.

In de verte zag ik een aantal machines in het land staan. Naast de machines lagen grote bulten met gemaaide vegetatie. Ik volgde het pad en zou vanzelf het geheel van dichtbij kunnen aanschouwen.

Van tijd tot tijd sprongen sprinkhanen voor mijn voeten weg. Een moerassprinkhaan zat wel op een fotogeniek plekje.

Even later streek er een koninginnepage neer op het veenmos. Geen handig plekje voor de fotograaf, maar wel in een natuurlijke omgeving.

Uiteindelijk kwam ik uit bij de zomermaaiers. De zomermaaiers zijn mannen die in de zomer voor Natuurmonumenten het rietland maaien. Wat is nu het doel van het maaien van het rietland in de zomer naast het oogsten van het riet in de winter?

Binnen het rietland zijn verschillende stadia te onderscheiden die elkaar opvolgen bij verdergaande successie. Het verloop van de successie is vooral afhankelijk van de abiotische omstandigheden. Bij elk rietlandstadium wordt een beheervorm gekozen die het best past bij de flora- en faunasoorten die in het rietland of omgeving voorkomen of te verwachten zijn. Dit beheer is meestal een vorm van maaibeheer: wintermaaien voor behoud van het rietland, zomermaaien voor omvorming naar hooiland of periodiek maaien voor ontwikkeling van overjarig riet. De gekozen beheervorm zorgt voor optimalisatie van de (potentieel) aanwezige natuurwaarden. Het doel is om verschillende rietlandstadia tegelijkertijd aanwezig te hebben in een gebied, omdat de biodiversiteit dan het hoogst is. Door het zomermaaien verdwijnt het rietland en ontstaat er hooiland dat meer kansen biedt voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld dotterbloem-, trilveen- of moerasheidevegetaties. Bron is deze site.

Toen ik aankwam bij de mannen waren ze net aan het lunchen, behalve één man, hij voer er net vandoor met twee bokken vol met gemaaide vegetatie. En laat dat nou net mijn tantezegger, Klaas Jan zijn. Dat was wel heel toevallig dat ik die daar trof. Hij bracht de vracht naar het vaste land. Vanaf het vaste land wordt het met een vrachtauto afgevoerd. Dit strooisel wordt vervolgens gebruikt in een potstal. Zie ook deze site.



Klaas Jan en ik hebben naar elkaar gezwaaid. Hij kon uiteraard niet eventjes keren om een praatje te maken. Klaas Jan belde gelijk om zich daarvoor te verontschuldigen en om even bij te praten.

Tot slot nog een foto van een molentje. Dergelijke ijzeren molentjes zorgen voor de aan- en afvoer van water in het rietland.

De tes jolis clichés, avec en prime un superbe “Machaon”.
Bravo
LikeLiked by 1 person
Interessant gebied, mooi beschreven. Mooie waarnemingen van de zilveren maan en de koninginnenpage, maar ik zag ook ooievaars op het land. In onze omgeving zou dat bijzonder zijn, ik weet dat het in die omgeving “gewoon” is maar toch leuk om te zien.
LikeLiked by 1 person
De ooievaars zijn voor ons al heel gewoon. Als ik ‘s ochtends naar mijn werk ga dan kom ik langs een aantal ooievaars op lantaarnpalen. Een kilometer van ons huis.
LikeLike
Erg mooie impressies. Ik blijf het nog steeds jammer vinden dat wij er zo vroeg op het jaar waren en dan nog bij alles dan aangenaam weer (februari).
Van de pracht aan fauna en flora die jij hier toont was toen maar weinig of niets te merken. Fijne dag nog Jetske.
LikeLiked by 1 person
Gewoon bovenaan op verlanglijstje zetten voor 2022. ✍🏻😃
LikeLike
Dat is een hele brok kennis. Toch speciaal dat rietland bij jullie, het blijft fascineren. De koninginnepage die vind je wel hé Jetske, jij moet ze niet zoeken! En ook weer ooievaars, vind ik nog steeds heel speciaal om zien. Wat leuk dat je Klaas Jan er treft! We hebben al zoveel over hem gelezen en gehoord dat hij ook speciaal wordt voor ons. Een heel mooie log weer.
LikeLiked by 1 person
Dank je wel, Joke. Klaas Jan is inderdaad al een bekende op mijn weblog en op die van Jan. Nu was hij onverwachts weer fotomodel. Deze keer op afstand.
LikeLiked by 1 person
Volgens mij halen ze het pontje op sommige perioden in het jaar weg. Waarschijnlijk broedseizoen. Bij de eerste foto van de koninginnepage heb je je onderwerp wel heel fraai uitgelicht
LikeLiked by 1 person
Klopt inderdaad. In het broedseizoen dan is dat gedeelte afgesloten.
Dank je wel.
LikeLike
Mooi dat je behalve de koninginnepage hier ook de zilveren maan nog even aantrof.
Ook het zomermaaien heeft je mooie foto’s opgeleverd. Je zult ook eens geen (verre) familie treffen onderweg. 😉
Wat kan ik er verder nog van zeggen …? ‘t Is nog steeds een prachtig pad, maar het is zo deksels lang.
LikeLiked by 1 person
Toen ik Klaas Jan daar tegenkwam heb ik nog wel aan je woorden gedacht.
Zelfs ik vond het een lang pad.
LikeLike
Zie je nou wel. 🙂
LikeLiked by 1 person