Vlonderpad in De Wieden

Tijdens mijn vakantie ging ik naar bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Ik was getipt dat er grote kans was dat ik daar de Koninginnepage zou zien. Ik wandelde langs een aantal Idyllische huizen en mooie bloementuinen richting het vlonderpad. Zie Google Maps. Nabij het vlonderpad lag de EcoWaterLiner klaar. Met de EcoWaterLiner combineer je je fiets- of wandeltocht met een vaartocht door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. 

Ik was al een tijdje niet meer bij dit bezoekerscentrum geweest en las dat het vlonderpad is uitgebreid en dat het bestaande pad is vernieuwd. Het geheel is rolstoelvriendelijk. Op diverse plekken op de route staan mooie en interessante informatiebordjes.

Halverwege de route stond een groep kattenstaarten. Net toen ik aan kwam lopen landde er een koninginnepage op een kattenstaart. Dat was mijn eerste ontmoeting met deze bijzondere en prachtige vlinder. Ik was verrukt. Ik kon niet meer dan één foto maken en toen verruilde de vlinder de kattenstaart voor het vlonderpad. Deze plek was niet mijn keuze, maar ik moest het ermee doen. Dat ik later nog volop gelegenheid zou krijgen om de koninginnepage te fotograferen dat kon ik op dat moment nog niet bevroeden.

Na deze buit vervolgde ik lichtvoetig mijn wandeling. Zonder verdere toelichting neem ik jullie mee.

En mijn wandeling over het vlonderpad heb ik afgesloten met een heerlijk kopje cappuccino en appeltaart met slagroom. Na de koffie neem ik jullie mee naar het laarzenpad.

16 thoughts on “Vlonderpad in De Wieden

 1. Leuk om deze reportage over de Wieden en het bezoekerscentrum te zien, een plek die ik in 2019 ook bezocht heb. De veenhutten en de windmolens (pompen) en het vlonderpad kwamen me meteen bekend voor. Met de koninginnepage is het dus ook geluk en dan nog die lekkere afsluiter…. een mens zou meteen weer naar de Wieden vertrekken. 🙂

  Liked by 1 person

 2. Maar goed dat we tegen het verkeer in zijn gelopen, anders had ik dat uitkijkplatform zeker niet gehaald. Maar het moet gezegd, het is wel het fijnste vlonderpad dat ik ken, dankzij het gebruikte materiaal loopt het heerlijk vind ik. Maar ook de omgeving is nog steeds erg mooi. Ook de nieuwe infobordjes langs het pad vond ik een aanwinst.
  Ik begrijp nu, dat jij de koninginnepage intussen bij drie gelegenheden hebt gefotografeerd. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Ben er een paar maanden geleden nog doorheen gelopen op een wandeltocht. De foto’s laten wel zien dat het er oerlandelijk is. Je komt ook langs de tjasker maar die was toen nauwelijks te zien door het hoge onkruid. Verder zag ik de vlinder bij Jan al voorbijkomen. Zelf heb ik ‘m dus nog nooit gezien

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.