De slikwerker bij Zwarte Haan

Als je vanaf de parkeerplaats richting de Waddendijk bij Zwarte Haan loopt dan springt het beeld van de Slikwerker al in het oog.

Op de plaquette staat, vertaald… hier op de wadden wereld van water en slik, won hij land uit zee in weer en wind, schep voor schep monnikenwerk.

De slikwerkers uit de jaren 1505 1754, die kans zagen om met geen ander materiaal als de schep en kruiwagen ‘t hele Bildt droog te leggen )’t Oud-Bildt 1505 1508, ‘t Nij-Bildt 1600, de Westerse- en Oostere Bildtpolders respectievelijk in 1715 en 1754) hebben wel een standbeeld verdiend. Evenals de mannen die dagelijks naar het ‘t slik fietsten in de crisisjaren 1930 – 1938, en nog lang na de oorlog, om een stukje land te winnen op de zee ten noorden van de polderdijk.

Een paar dagen nadat Jan en ik bij de Slikwerker bij Zwarte Haan waren plaatste mijn vriendin foto’s op social media. Ik herkende gelijk het beeld van de Slikwerker. Dat was wel heel toevallig, we zijn er een dag na elkaar geweest. Toen ik bezig was met dit bericht bedacht ik mij dat haar foto’s een prachtige aanvulling zouden zijn op mijn ietwat grijze en saaie serie. Alberta stemde ermee in en stuurde mij de foto’s. Door omstandigheden kon ze de foto’s niet in een hele grote resolutie sturen, maar ik vind de kwaliteit voor dit doeleinde acceptabel.

Alberta studeert aan De Fotolocatie in Groningen. Ik en vele anderen met mij vinden dat ze de status van amateurfotograaf is ontgroeid. Alberta kwam op mijn weblog al een keer eerder voorbij en wel in dit bericht.

18 thoughts on “De slikwerker bij Zwarte Haan

   • Ik wilde bewust je foto’s groot bekijken ( op mijn tweede scherm en niet op mijn telefoon, dan kan ik ze niet goed zien) je fotoreportage goed bekijken en je verhaal er bij lezen en eindelijk heb ik deze middag daar de tijd voor genomen.
    Ja het was mooi en toevallig dat wij een dag later er geweest zijn. We hadden de fotoroute van Het Noorderlicht de makeable mind gedaan. De route langs de kust en de vier expositieruimten zijn zowel binnen als een vanuit buiten zichtbaar.

    https://www.noorderlicht.com/tickets-openingstijden-en-locaties-the-makeable-mind/

    Dank voor de complimenten en de review!

    Toen was er zware arbeid dat klopt zeker, maar ik wil ook niet in deze tijd vele ‘zware beroepen’ vergeten. Misschien minder lichamelijk maar de werkdruk, de psychische belasting en de steeds mindere zeggenschap in de zorg. Dus wat mij betreft mag na die spontane applauswaardering vorig jaar in maart nu eindelijk de waardering in autonomie, geldelijk en meer zeggenschap om niet alles te moeten registeren omdat anderen het werk willen controleren maar weer gewoon , lekker ‘meer handen aan het bed’. Dat is waar mensen in de zorgsector in ziekenhuizen, zoals verpleegkundigen en verzorgenden maar ook alle anderen zoals op het lab of apotheek of schoonmaak recht op hebben. Zodat jij o.a. en anderen niet elke keer mensen moeten opleiden en er dan na een korte tijd weer vertrekken of uitvallen.

    Liked by 1 person

 1. Ja, dat is een stoer stukje geschiedenis daar rond die oude dijken en polders. Wat er in die tijd met de hand aan grond is verzet, daar kunnne we ons vandaag de dag geen voorstelling meer van maken.
  Alberta had een mooi tijdstip gekozen om daar aan het Wad te staan. Het heeft haar mooie foto’s opgeleverd.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.