Op de Zündapp

Toen we 16 jaar werden gaven onze ouders mijn twee jaar oudere zus en mij een bedrag voor de aanschaf van een brommer. Voor dat bedrag konden we een Puch Maxi kopen. Mijn zus heeft dat ook gedaan. Ik had echter mijn zinnen gezet op iets spannenders en wel op een Puch met een hoog stuur en versnellingen. Mijn ouders waren niet rijk, maar wel royaal en reëel. In het kader van ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’, moest ik het resterende bedrag er zelf bijverdienen. Dat had ik er maar wat graag voor over. Wel jammer dat ik maar één foto heb van mijn Puch. Deze foto is gemaakt door mijn vriendin in hun achtertuin.

In onze regio reden de jongens in die tijd op een Zündapp of op een Kreidler. Bovenstaand verhaal en foto zijn een inleiding op het volgende verhaal… Terwijl Jan en ik op de Waddendijk bij Zwarte Haan liepen kwamen er twee mannen aangereden op hun brommers. Al snel zag ik dat het Zündapps waren.

Op weg naar de auto op de parkeerplaats namen we een kijkje bij deze klassiekers.

De beide mannen waren wel in voor een praatje en vertelden vol trots over hun brommers. Tijdens de tocht moest er nog wel een paar maal gesleuteld worden aan de brommer, zo vertelde de man.

De andere man vertelde dat hij vroeger deze Zündapp in zijn bezit had en dat hij die brommer had verkocht toen er een auto werd aangeschaft. Zijn kinderen kwamen de brommer weer op het spoor en hebben deze gerenoveerd. Als verrassing gaven ze hem deze brommer cadeau op zijn zestigste verjaardag.

De beide mannen wilden best nog even voor ons poseren.

17 thoughts on “Op de Zündapp

 1. super jetske, ze zaten niet lekker die zadels van de zundapp. dat weet ik nog wel, deze heren zullen ook wel planken billen hebben gekregen na een ritje,
  ik had de vespa ciou van m’n zus, heerlijk scheuren hé 🙂

  Liked by 1 person

 2. Nostalgie deze brommers. Ja, in die tijd hoorde je er pas bij als je op een Zündapp of Kreidler reed, of inderdaad een Puch met hoog stuur. Mijn eerste was een 2e hands Batavus, die leek qua model wel een beetje op Kreidler of Zündapp. Maar dat was toch een beetje namaak hé, wat dat betreft is er weinig veranderd. Wel leuk deze serie, brengt de herinnering toch weer terug aan vervlogen tijden.

  Liked by 1 person

  • Dat vonden onze ouders waarschijnlijk ook wel, maar op het platteland was een brommer wel gebruikelijk. Mijn vader had pas op latere leeftijd een rijbewijs en was zelf ook lang aangewezen op een brommer.
   Mijn man en ik hebben, toen we goed en wel getrouwd waren, ook een motorrijbewijs gehaald.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.