Het beeld van de Waadfisker

Na de stop bij de makke schapen reden Jan en ik verder over de Sedyk naar het noordoosten. De volgende stop was bij het beeld van De Waadfisker (Wadvisser) nabij buurtschap Koehool. Zie Google Maps. Dit bronzen beeld herinnert aan de tijd dat er hier naar haring werd gevist.

De visserij zoals die van Zurich tot Zwarte Haan plaatsvond, werd de regelvisserij genoemd. Men viste op haring met fuiken, die in een lange rij (regel) dwars op de zeedijk achter elkaar stonden. Met het woord regel werd ook de gemeenschap van vissers aangeduid, die op deze wijze gezamenlijk op haring visten. De enkele kilometers lange rij netten belette de langs zwemmende scholen haring in het voorjaar de doortocht naar hun paaiplekken in de Zuiderzee. Zo staat er vermeld op het informatiebord.

Vissen gebeurde toen en ook nu nog op twee verschillende manieren. De eerste manier is dat men de vis actief opzoekt, het gaand want. De tweede manier is waarbij men de vis afwacht, het staand want. De haringvisserij zoals dat in het noordwesten van de provincie Friesland werd gedaan was dus met een staand want, ook wel regelvisserij genoemd. Op deze site kun je er alles over lezen.

Op internet vond ik treffende foto’s uit die tijd. De foto’s zijn gemaakt door een fotograaf van het weekblad Fen Fryske Groun (Van Friese bodem). Bron is deze site.

Maar nu weer terug naar het bronzen beeld van de Waadfisker onderaan de Waddendijk.

Ik heb het beeld van dichtbij aan alle kanten bekeken. Daarbij had ik gezelschap van een spinnetje die zijn webdraden spande tussen de armen van de visser.

Krachtig, markant, doorleefd…

10 thoughts on “Het beeld van de Waadfisker

 1. Leuk dat je de foto’s uit de verleden tijd hebt gevonden, maken het verhaal compleet en levendig. Op de detailbeelden lijkt het beeld heel natuurgetrouw, bijna een levend persoon. Prachtig beeldhouwwerk en fotografie.

  Liked by 1 person

  • Ik vind de geschiedenis erachter altijd interessant. Als beelddenker vind ik plaatjes een meerwaarde hebben. Vandaar dat ik ze heb geplaatst.

   Ik ben het met je eens. Het ene beeldhouwwerk is het andere niet. Van deze was ik zeer gecharmeerd.

   Like

 2. Mooi, Jetske, mooi dat je er een paar oude foto’s bij hebt gezocht. Geen wonder dat die mannen stuurloos raakten in een vliegende storm op de Waddenzee.
  En nu begrijp ik ook waarom je zo innig je bij ‘de Waadfisker’ ging staan, het heeft je ene paar verrassende macro’s opgeleverd. 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.