Eindelijk de otter gespot…

De afgelopen jaren ben ik ontelbare keren naar de Weerribben gegaan in de hoop de otter te zien en te fotograferen. Het was me nog nooit gelukt tot op die ene zonnige herfstdag…

Op weg naar de kijkwand kwam ik een andere fotograaf tegen. Zij vertelde mij dat de otter werd gezien. Bij de kijkwand was ik zoals gebruikelijk niet alleen. Vijf andere fotografen zaten of liepen daar in jubelstemming rond, de otter was gesignaleerd. Aan de rimpeling in het water door de opspringende visjes weet je dat er onder het wateroppervlak wat aan de hand is…

Het kan overigens ook een snoek zijn die de visjes doet opspringen. Als je een plons hoort dan is het een snoek en geen otter, zo heb ik inmiddels geleerd van de experts.

Maar deze keer was het toch echt een otter.

Het gaat in deze serie niet om de kwaliteit van de foto’s maar om de waarneming. Doordat de otter zich ophield tussen de begroeiing op de oever was deze lastig te fotograferen. Tijdens het zwemmen steekt de platte kop maar net boven het water uit en daarnaast duiken ze voortdurend weer onder water. Ook dat maakt het scherpstellen lastiger.

Volgens de kenners bij de vogelkijkwand was dit een jong van vorig jaar.

De otter komt oorspronkelijk in geheel Europa voor (met uitzondering van IJsland en eilanden in de Middellandse Zee), het grootste gedeelte van Azië en in Noordwest-Afrika. In Nederland is het dier in de tachtiger jaren uitgestorven en ook in andere landen is de otter in aantal afgenomen. Sinds 2002 is in Nederland begonnen met herintroductie. Momenteel komt de otter weer voor in Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht.

Het jaar 2021 is door de Zoogdierenvereniging de otter uitgeroepen tot dier van het jaar. De otter zien we steeds vaker terug in de Nederlandse natuur, wat betekent dat het herstel van het leefgebied van de otter een succes is. Helaas is de otter regelmatig slachtoffer van het drukke verkeer in Nederland. De otter legt namelijk grote afstanden af op zoek naar een partner en een fijn leefgebied. Door het aanleggen van onder andere rasters en loopplanken kan de otter gelukkig op steeds meer plekken veilig oversteken.

De otter kan wel 4 minuten onder water kan blijven. Wanneer ze onder water gaan sluiten de neusgaten en oren zich af. Otters zijn uitstekende zwemmers. O.a. door de zwemvliezen tussen hun tenen zwemmen ze in die 4 minuten een heel eind weg. De lange platte staart dient tijdens het zwemmen als roer. De luchtbelletjes aan de oppervlakte verraden de zwemrichting van de otter.

Ik heb een filmpje gemaakt van de otter. Ik heb uit de hand gefilmd en daardoor is het kwalitatief geen hoogstandje geworden. Tijdens het filmen ontdekte ik pas echt hoe snel een otter kan zwemmen. Om het beeld iets rustiger te krijgen heb ik de film in slow-motion gemonteerd.

Het was maar een korte tijd dat we konden genieten van deze otter. Na een kwartiertje verdween de otter om vervolgens niet meer terug te keren. Ik moet zeggen dat het wel verslavend is. Ik ga dan ook graag een keer terug in de hoop de otter opnieuw en beter te kunnen fotograferen en/of te filmen.

22 thoughts on “Eindelijk de otter gespot…

 1. Wat knap dat je een otter gespot hebt Jetske en vooral het filmpje is erg leuk om zien. Het zijn inderdaad bijzonder snelle jongens onder water…
  Ik vind het wel een geruststellende gedachte dat de otter weer meer en meer zijn intrede doet in onze natuur, ook hier in België.
  Fijne zondag nog.

  Liked by 1 person

  • Ik was ook zo blij met het moment. Dat smaakt vervolgens naar meer. Ik ben dan ook een tijdje blijven zitten. De temperatuur was goed en we zaten mooi in het zonnetje. De otter kwam niet meer terug, maar er kwamen nog wel twee andere mooie momenten voorbij.
   Fijne zondag verder.

   Like

 2. Wow, dat is nog eens een topervaring! Het adrenaline gehalte moet hoog zijn geweest, maar desondanks heb je toch mooie beelden gemaakt. Cool hoor. En wat zwemt ie snel zeg, knap dat je dan nog op tijd kunt focussen op de otter als hij/zij boven water komt.

  Liked by 1 person

 3. Och wat ben je toch een bofkont Jetske,
  wat geweldig zeg,
  ik vind otters zulke leuke speelse beestjes mag ze graag zien,
  je hebt er een erg leuke serie van gemaakt jetske, jouw dag kan niet meer stuk denk ik zo 🙂

  Liked by 1 person

 4. Pingback: IJsvogel | Schrijven met Licht

 5. Pingback: Zwanen en een moment van rust | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.