Brilduiker

Een tijdje geleden was ik samen met Jan in de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder. We kozen een plekje aan de lijzijde van de hut. Heel in de verte dobberden een paar kleine eendjes. Nou ja dobberen, de meeste tijd waren ze onder water.

Het bleken brilduikers te zijn. De mannetjes hebben een donkergroene kop met een witte vlek tussen oog en snavel, ook wel de ‘bril’ genoemd. De vrouwtjes hebben deze bril niet. Opvallend kenmerk van de brilduiker is het wat puntige hoofd. De brilduiker staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels in de categorie ‘Gevoelig’. Met de sterke zoom van mijn bridgecamera kon ik ze binnen bereik krijgen. Het nadeel van een dergelijke camera vind ik toch wel dat de tekening en de kleuren vervagen…

De brilduiker is gebonden aan waterpartijen die zich dicht bij de kust bevinden en minder dan 10 meter diep zijn. De soort overwintert overwegend op zee, binnenwateren en baaien. Ook komt hij aan rivierdelta’s, in meren en reservoirs voor. In Nederland heeft de brilduiker zich daarnaast gevestigd op landgoederen met grote vijverpartijen en bossen. Als ik de informatie op de site van de vogelbescherming lees dan lijkt het erop dat het de brilduiker een ongewone gast is in de Jan Durkspolder.

Een brilduiker in vlucht.

16 thoughts on “Brilduiker

 1. Het was voor mij de eerste keer in de ongeveer 15 jaar dat ik er regelmatig even in de vogelkijkhut zit. Het was misschien een groepje dat alweer onderweg was naar noordelijker oorden en daarbij iets uit koers is geraakt. Ik vond het in elk geval een mooie waarneming. Het liefst zou je ze natuurlijk wat dichterbij hebben, maar zo werkt het helaas maar zelden. We hebben er allebei wel ongeveer met maximale uitgehaald, denk ik.

  Liked by 1 person

  • En het is een mooi plekje om regelmatig even te kijken of er nog iets valt te beleven.
   Ze hadden van mij wel wat dichterbij de hut mogen foerageren. Zullen ze dan toch doorhebben dat er mensen in de hut zitten? De smienten bleven ook steeds zo ver weg van de hut, zowel bij De Leijen als ook in de Jan Durkspolder.

   Liked by 1 person

 2. Mooie eendjes zijn het en best wel bijzonder, in de winter zitten er meestal een paar in het infiltratiegebied in de duinen bij Castricum. Ze zijn best wel lastig te fotograferen vanwege het duikgedrag. Mooie ontmoeting voor jou en Jan.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.