Slachtoffers van de wolf

Voordat ik jullie meeneem naar fotoseries die ik maakte tijdens de vakantie op de Veluwe ga ik eerst naar een actueel onderwerp. Ik waarschuw jullie wel van tevoren, want de beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Ik toon ze hier wel, want dit is wat het is…

Vanochtend zat ik al op tijd op de fiets. Mijn doel was om zonnestralen met nevel te fotograferen in het bos. Daarvoor fietste ik naar het nabij gelegen De Eese. Missie geslaagd.

Na een mooie tocht over de Eese kwam ik uiteindelijk uit bij de Steenwijker Aa. Daar wezen mij twee vissers op twee dode schapen. Ze hadden de eigenaar al een berichtje gedaan…

Een van de schapen was vanaf de dijk, door de sloot naar het naastgelegen weiland getrokken. Dat schaap was tot op het bot en vacht opgevreten.

Het tweede schaap is alleen gebeten in de hals en in de buik. Ik was onder de indruk van deze trieste aanblik.

Toen ik verder fietste richting de schaapskudde werd ik ingehaald door twee auto’s. Dat bleken de eigenaren van de schapen te zijn en de veearts. Er bleek nog een schaap gewond te zijn. Het schaap was in de luchtpijp gebeten met een gaatje in de luchtpijp als gevolg. De eigenaren hoorden dat aan de ademhaling. De veearts ging dit schaap uit zijn lijden verlossen.

De kadavers moeten op dezelfde plaats blijven liggen totdat er een taxateur is geweest. De taxateur neemt dan DNA af en observeert de wonden om te kijken of het werkelijk een wolf is geweest die de schapen doodde en/of verwondde. Op deze site kun je er alles over lezen. Volgens de eigenaren kon het nog wel even duren voordat de taxateur tijd had om bij hen langs te komen, want hij heeft het namelijk druk met alle gevallen in de buurt. De eigenaren hadden al meerdere malen de schapen geteld en ze ontdekten al eerder op de ochtend dat ze nog een schaap missen. Ze hadden die ochtend al druk gezocht, maar niet gevonden. De kans is groot dat het schaap in paniek in de Steenwijker Aa is gesprongen. Doordat de vacht zich volzuigt met water verdwijnt het schaap onder water. Over een paar dagen zal het schaap weer naar boven komen drijven…

Deze eigenaren zijn in 2 weken tijd 15 schapen op deze manier kwijtgeraakt. Wolvenproof omheinde percelen heeft geen zin, de veearts vertelde dat de wolf over een hek van 2 meter kan komen. Ik heb nog een tijdje met de veearts staan praten over deze ontwikkeling en het geheel stemde hem niet vrolijk. In het naburige Wapserveen zijn ook koeien aangevallen door een wolf.

De discussie omtrent de wolf is nog lang niet ten einde. Voor- en tegenstanders voeren soms verhitte debatten, maar tot op heden was het niet bekend wat de Nederlander nu vindt van de terugkeer van de wolf. Volgens een opinieonderzoek van Stichting Annemieke wil een merendeel van Nederland dat de wolvenstand beperkt en beheerd wordt. De uitkomsten van het onderzoek werd aangeboden aan de vaste commissie Landbouw van de Tweede Kamer.

15 thoughts on “Slachtoffers van de wolf

  • Het houdt de gemoederen in ieder geval wel bezig. En zo hebben we wat onderwerpen waar we over kunnen discussiëren. Zou het leven wat al die discussies niet was eenvoudiger zijn geweest. Toen hadden ze vast meer basale zaken waar ze zich druk over moesten maken.

   Like

 1. Op de website van Bij 21 staat:

  Afrastering helpt wel, even als stroom. Geen 100% garantie dat ze niets meer pakken, doch effectief.

  En daarbij staat expliciet dat wolven niet springen, wel kunnen klauteren.
  Ook de hoogte staat hier op 1.20 meter.

  Als ze nu de nullijn in Drenthe bv loslaten en edelherten en zwijnen hun weg laten vinden hebben wolven meer natuurlijk voedsel.

  Zie nader:
  https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/schade-voorkomen/module-wolven/

  Het beeld van een dood dier vindt niemand leuk om te zien, en als je het als boer overkomt, zal het nog zwaarder zijn.
  Zoals aangegeven is het nu de tijd om zich voor te bereiden op de aanwezigheid van de wolf.

  Liked by 1 person

  • Dank voor je reactie.
   Ik denk niet dat het er in het landschap mooier op wordt als we alle stukjes land c.q. natuur moeten afrasteren met 1.20 meter hoog gaas met schrikdraad. De kleine en grote grazers worden overal ingezet als natuurbeheerders, heb je enig idee hoeveel afrastering er dan nodig is?
   Dat de wolf aanwezig is, is een feit, maar hoeveel ruimte moet je een wolf geven?
   Ach, wij hoeven er op deze plaats ook niet samen uit te komen.

   Liked by 1 person

 2. Dit is een ontwikkeling die waarschijnlijk niet te stoppen is, de wolf is bezig met een opmars. Wel heel vervelend voor de schapenhouders en andere veehouders, het is zoals je zelf ook zegt bijna onmogelijk om alles af te rasteren. Geen idee hoe je dit op kunt lossen, is een lastig probleem.

  Liked by 1 person

 3. Echt heel naar gezicht deze aangevallen schapen. Goed dat er een taxateur bij komt om vast te stellen dat er een vos in het spel was. Honden kunnen er ook wat van, maar het schaap toto op het bot aangevreten dat zal toch wel een wolf geweest zijn. Ik ben een keer bij een lezing geweest over de wolf en er werd ook over de hekken met stroom verteld. Ik weet het allemaal niet, op de Veluwe gaat het denk ik wel goed wat betreft overlast. Als ze eenmaal gesetteld zijn vallen ze alleen vossen, herten enz. aan, geen schapen.

  Liked by 1 person

  • Ik zag op social media wel beelden voorbij komen van een gewond/gedood schaap. Dit was voor mij de eerste keer dat ik een karkas zag.
   Ik vind het wel frappant dat voor een volledige maaltijd nog 3 andere schapen worden verwond en niet worden opgegeten. Dat zal wel horen bij het gedrag van roofdieren. We hebben het hier ook meegemaakt met de marter en meerdere gedode kippen in één nacht.

   Like

 4. Het is niet leuk om met dergelijke beelden geconfronteerd te worden. En voor de schapenhouders is het natuurlijk flink balen. Toch denk ik dat de komst van de wolf niet te keren is. In grote delen van Frankrijk, denk vooral aan het centraal massief en de Pyreneeën, worden al langere tijd grote honden gebruikt om wolven en beren op afstand te houden. Die kant zullen we hier ook op moeten, denk ik.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.