Plastic Soep

Toen ik op een zondagmiddag een foto maakte van een grote vis van dahlia’s zag ik daar ook een walvis met een buik vol plastic. Op dat moment had ik geen tijd om het object uitgebreid te fotograferen, daarom ging ik later nog een keer terug. Museum Miramar vraagt met deze objecten met de buik vol plastic aandacht voor een wereldwijd probleem…

Ook op Nature Today werd er onlangs aandacht besteed aan dit probleem. Zie deze site van Nature Today. Onderzoekers van onder andere Wageningen Marine Research hebben recent in het wetenschappelijke tijdschrift Polar Biology een artikel gepubliceerd, waarin het voorkomen van plastic en ander afval in IJslandse poolvossen wordt beschreven. De resultaten laten zien dat poolvossen op IJsland al sinds de jaren 90 plastic inslikken.

In museum Miramar is sinds 2020 de expositie ‘Plastic Soep’ te zien. Hoe is de productie van plastic ooit begonnen, welke gevolgen heeft plastic, en ons gebruik ervan, op onze planeet, en hoe ziet onze plastic toekomst er uit? De wisselexpositie neemt je mee langs een tijdlijn van plasticproductie en grote natuurrampen, tot initiatieven om ons plastic gebruik te verminderen en om te laten zien hoe we zelf kunnen helpen.

In de tuin van museum Miramar staat er behalve een walvis ook een dolfijn vol met plastic…

13 thoughts on “Plastic Soep

 1. Plastic is steeds al een groot probleem geweest in onze beschaafde wereld. Nu wordt de situatie met de dag erger en erger en wil men er eindelijk iets aan gaan doen. Gisteren hoorde ik dat Katoennatie in Antwerpen een proefbedrijf heeft opgesteld om gebruikte plastic terug af te breken tot een aantal componenten waarmee dan weer terug plastiekkorrels gemaakt gaan worden. Dit maakt dat er geen nieuwe plastic meer in omloop zou komen. Dit gaat proces gaat Katoennatie nu ook in de USA opstarten. Een goede evolutie maar uiteindelijk moeten we naar een verbanning van plastic. Hier in onze westerse samenleving zie ik dat met moeite gebeuren maar ik durf niet denken aan andere plekken op deze wereld want als je dat ziet, zakt de hoop echt in je schoenen…

  Liked by 1 person

  • Alle inspanningen en recycling ten spijt het gaat erom dat het plastic gewoon niet in de natuur komt. Iedere keer schrik ik weer van het zwerfafval en plastic afval in de natuur en het water in bijvoorbeeld vakantielanden. 🥲

   Like

   • Uiteraard Jetske, dat spreekt voor zich. Elke keer als ik de natuur in trek, zie ik meer en meer afval liggen, dus ook platic. Naar mijn gevoel is dat sinds corona enkel maar toegenomen, ook in de steden trouwens. Waar het tot voor kort overal de goede kant uit ging is het nu terug huilen met de pet op.

    Liked by 1 person

 2. door wetgeving heeft men het gebruik van plastic wel ingeperkt Jetske

  maar ook zwerfvuil lijkt een niet uit te roeien kwaal te zijn

  de boetes zijn hoog, maar de pakkans is heel miniem

  na het afrijden van de mais, viel het me op er wel heel wat plastic verpakkingen en blikjes zomaar weggegooid waren ..

  bijna niet te geloven

  prettige dag

  Liked by 1 person

 3. Tja … we scheiden ons afval jaren tegen de klippen op, maar zo lang productie en gebruik van niet-afbreekbaar plastic niet snel worden afgebouwd, is het scheiden tegen de stroom in. Het zijn intussen niet meer alleen de dieren waarin plastic wordt aangetroffen, zelf hebben we met dank aan diverse productieprocessen al de nodige microplastics in ons lijf.
  Dit alles temt op een grijze en regenachtige dag niet echt vrolijk. Laat ik om positief te eindigen met die dieren in de tuin van museum Miramar mooi gemaakt zijn. Vooral die dolfijn vind ik erg mooi.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.