Walnoten(boom)

In onze tuin staat een enorme walnotenboom. De vorige eigenaar heeft een walnoot geplant en daar is deze boom uit voortgekomen. Wij wonen bijna 30 jaar in dit huis, de boom zal pakweg 50 jaar oud zijn. We zijn blij met deze boom om diverse redenen. Behalve de productie van walnoten houdt de boom in de zomer de muggen op afstand. En bij zonnig weer met hoge temperaturen geeft het bladerdek schaduw aan onze kippen die eronder scharrelen.

Dit jaar hadden we een goede walnotenoogst. Dit verschilt per jaar. Onder de boom lag het bezaaid met walnoten. We raapten ze dagelijks en hadden er dagen bij met een opbrengst van wel 160 noten. De walnoten liggen te drogen op een droogloopmat in de garage. Een kennis heeft net als eerdere jaren walnoten gehaald. Ze maakt er walnotentaarten van. Volgens haar bestaan er geen lekkerdere walnoten dan die van de ‘eigen’ boom…

De walnotenboom staat van april tot en met mei in bloei, dus dan kan er een bevruchting plaatsvinden. Een walnotenboom heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. In theorie kan een walnotenboom met zijn eigen bloemen voor een bevruchting zorgen, maar de katjes en trosjes bloeien niet tegelijkertijd, waardoor je toch een andere walnotenboom nodig hebt voor de bevruchting. Het stuifmeel van de katjes bereikt de vrouwelijke bloementrosjes dankzij de wind. Toen ik dit verhaal las was ik verbaasd over het grote aantal vruchten aan onze boom, er staat namelijk geen andere walnotenboom in de buurt.

De walnoot zit met zijn houtachtige bruine schaal in een groene ronde vrucht. Deze groene ronde vrucht wordt ‘bolster’ genoemd.

Direct na de bevruchting begint de walnoot te groeien. De noot zit dan al in de bolster. Na ongeveer 3 maanden is de walnoot volgroeid. Eind september / begin oktober zal de binnenkant van de bolster veranderen. Het weefsel tussen de bolster en de noot zal bruin worden, zodat de bolster niet meer vastzit aan de noot. Halverwege oktober zal de bolster opensplijten en de walnoot (dus noot met schaal) eruit vallen.

Walnoten die op de grond vallen zijn rijp voor consumptie. Meestal zitten er nog wel stukken van de bolsters vast aan de walnoot. Het is wel belangrijk om de walnoten snel te rapen want anders zitten ze al snel vol met schimmels. Er liggen ook leeggegeten walnoten op andere plaatsen in de tuin…

Eksters, kraaien en roeken zijn dol op walnoten.

Kraaien en roeken hamsteren in de herfst de noten en verstoppen die om ze vervolgens in de winter op te eten. Kraaiachtigen gebruiken bijvoorbeeld het verkeer om de noot gekraakt te krijgen. Ze laten de noten op een drukke straat vallen en blijven wachten totdat er een auto overheen rijdt. Op internet zijn daar filmpjes van te zien.

Met de telelens in de aanslag heb ik meerdere malen verdekt in de tuin zitten wachten op roeken die walnoten kwamen stelen.

Kraaiachtigen zijn slimme vogels. De aanwezigheid van mensen die het op hen ‘gemunt’ hebben ze direct in de gaten. Terwijl ik daar zat met de camera plukten ze de noten uit het zicht, aan de achterkant van de boom. Uiteindelijk heb ik er eentje door het bladerdek op heterdaad kunnen betrappen.

Walnoten hebben veel verschillende gezonde eigenschappen die onder andere goed zijn voor onze hersenen. Niet alleen is de noot echt brainfood, maar hij draagt ook bij aan een goede nachtrust, gewichtsverlies en verlaging van het cholesterol. Zo wordt het in ieder geval gesteld in dit en in dit (niet-wetenschappelijke) artikel. Ik smul in ieder geval dagelijks van de walnoten uit eigen tuin.

12 thoughts on “Walnoten(boom)

 1. Het is niet alleen een mooie boom, ik kan bevestigen dat de noten dit jaar weer erg lekker zijn. Eens kijken of ik mijn grijze hersenmassa ook weer eens wat kan kietelen.
  Mooie serie van de hofkesjongende roek ook. Het gappen van (nog niet) rijpe appeltjes, peertjes of pruimen uit een boomgaard heette vroeger in het Fries “hofke sjonge”. 🙂

  Liked by 1 person

  • Wat een leuke benaming voor gappende jongens. Dat gebeurde vroeger nog, nu is er geen kind meer die een appel of peer komt stelen.
   Toen we 29 jaar geleden in het najaar het huis, de tuin en de fruitbomen lieten zien aan mijn vrijgezelle ome Jan uit 1913 vertelde hij dat ze in hun jongelingsjaren appels en peren gapten van andermans bomen. Dat woord, jongelingsjaren vond ik toen zo’n mooi woord.

   Like

 2. Die jongelingsjaren waren voor mijn tijd, wij waren gewoon dwarse tieners, maar het is wel een mooi woord. 🙂
  Maar hofkesjonge heb ik zelf ook nog een keer of wat gedaan. Het ging vaak niet eens om de appel of de peer, die waren vaak echt nog niet rijp, maar het ging om de spanning.

  Liked by 1 person

 3. Mooi een walnotenboom. Hadden er thuis ook één. Als kind aten we veel noten op één dag en de dag nadien keelpijn. Mochten er nooit meer heel veel eten 😎.
  Weet je dat ze er bister van maken? Een kleurpigment om te schilderen. Ze maken het van de bast van de walnoten.

  Liked by 1 person

 4. Wat een mooie en interessante serie. Een 50 jaar oude walnotemboom in je tuin, heerlijk !
  Niet geweten dat walnoten zoveel goede eigenschappen heeft. Vraag me dan ook af hoe jullie boom dan bevrucht word, zal dan toch op de een of andere manier door zijn eigen bloemen zijn.

  Liked by 1 person

  • Dat vermoeden heb ik ook.
   Ik ben er overigens onlangs achtergekomen dat er nog een walnotenboom staat in het dorp. Dat is wel een ander soort. Die boom staat pakweg 300 meter verwijderd van die van ons. Misschien dat ze elkaar toch bestuiven.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.