Schaalmodellen in Waterloopbos

In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. De Deltawerken zijn hier ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok.

Het Waterloopkundig Laboratorium deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na.

De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen in het bos.

Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Sterrenmos bedekt oevers, varens omringen de contouren van oude havens en in het water groeien zilvergrijze wilgen.

Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos. Een uniek bos door de wisselwerking van natuur en techniek. Bron is deze site.

14 thoughts on “Schaalmodellen in Waterloopbos

 1. Prachtige foto’s met die gouden gloed die de waterwerken omringen. Het is absoluut een fotogenieke locatie. Maar dat wist ik ook al uit ervaring. 🙂
  Ik zag onlangs op tv dat verschillende modellen intussen zijn gerestaureerd, zodat de werking van b.v. golfslag weer te zien is.

  Liked by 1 person

  • Dat schaalmodel / die opstelling hebben we dan gemist. Eigenlijk hebben we maar een fractie gezien van alle schaalmodellen. We hebben al tegen elkaar gezegd dat we op herhaling moeten. Misschien in de winter met een dun laagje sneeuw of in het vroege voorjaar als de blaadjes nog frisgroen zijn.
   Bij de ingang van het Waterloopbos stond wel één gerestaureerde golfmaker. We vonden beiden de vergane roestige golfmakers vele malen mooier dan dit gerestaureerde exemplaar.

   Liked by 1 person

   • Best mogelijk dat die golfmaker het enige model is dat gerestaureerd is, en dat ik alleen dat model het gezien op tv.
    Dat de vervallen en roestige modellen in fotografisch opzicht veel interessanter is, staat wel vast. Ik zal mijn oude serie nog eens opzoeken … 🙂

    Liked by 1 person

 2. Pingback: Golfmakers in Waterloopbos | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.