Vandaag vervolgen we de wandeling bij de Deltagoot. Wat als eerste opvalt is dat dit schaalmodel nog niet is ingepakt door de natuur. Eigenlijk ziet het eruit alsof dit bouwwerk nog maar enkele jaren oud is. Hoe dat komt, dat lees je hieronder.
In de periode 1978-1980 is deze Deltagoot gerealiseerd. De Deltagoot is een betonnen sleuf van zeven meter diep, vijf meter breed en ruim tweehonderdveertig meter lang, waarin met behulp van een hydraulische golfmaker het water metershoog als bij een westerstorm werd opgezweept. Hiermee zijn door ingenieurs onderzoeken verricht en testen uitgevoerd naar de pijlers in de stormvloedkering voor de Oosterschelde.
Natuurmonumenten, de huidige eigenaar van het Waterloopbos, wilde de sleuf onderdeel uit laten maken van een Deltamonument en heeft RAAAF en Atelier de Lyon gevraagd een plan te maken voor de transformatie van het testmodel naar gedenkteken ‘Deltawerk 1:1’.
De Deltagoot, destijds boven het maaiveld gebouwd waarna het terrein met zand is opgehoogd, is uitgegraven zodat de volledige omvang van het bouwwerk ervaren wordt. Daarnaast staat de goot door de afgraving volledig in een watervlak. Uit de tachtig centimeter dikke wanden van de goot zijn enorme betonplaten gezaagd die vervolgens een kwartslag zijn gedraaid en gekanteld waarmee een ritme van vallende platen is gecreëerd.
Door de vele formaten en hellingen van de uitgezaagde platen is een majestueuze ruimte ontstaan die zich naar het omliggende landschap opent en bezoekers uitdaagt tot een labyrint-achtige ontdekkingstocht met ruimtelijke ervaringen van licht, schaduw, reflectie en met verrassende doorkijkjes.
De twee betonnen, op buispalen gefundeerde, loopbruggen van 9 meter breed en 32 meter lang die haaks op de goot zijn geprojecteerd zorgen ervoor dat het monument openbaar toegankelijk wordt. De bezoekers lopen over het water onder de kolossale blokken door en ervaren op deze wijze de zwaarte van het werk. Onzichtbaar onder water zijn, ter plaatse van de openingen tussen de bruggen en het monument in, veiligheidsroosters toegepast. Het terrein rondom het monument is voorzien van paden van betongranulaat.
Het is de bedoeling dat de hellende betonplaten in de loop der tijd, onder invloed van weer en wind, ‘gekoloniseerd’ worden door mossen. Zo wordt de Deltagoot langzaamaan steeds groener. Het sluit aan bij het karakter van het Waterloopbos, dat achteruit gaat wat betreft de schaalmodellen, maar vooruit op het gebied van natuur. Bron is deze site.
Wordt vervolgd.
Interessant, ik had nog nooit van het waterloopbos gehoord!
LikeLiked by 1 person
bijzonder om te zien hoe beton een gaat worden met het landschap, met de natuur…
en die doorkijkjes ja dat ziet er wel spannend uit, ik denk dat we jou hier nog wel vaker gaan vinden 🙂
superblogje weer jetske
Een fijne dag gewenst
LikeLiked by 1 person
mooi verslag en uitgebreide info over deze Deltagoot
dat ze dat helemaal daar hebben getest om het in Zeeland in het echt te bouwen
intersant om dit te lezen, rij regelmatig over deze stormvloed kering heen.
LikeLiked by 1 person
Mooi. Je fotoserie is wel ongeveer wat ik me ervan had voorgesteld.
LikeLiked by 1 person
Mooi hé. Ik zie het eigenlijk meer als een grootschalig kunstwerk dan een schaalmodel
LikeLiked by 1 person
heel interessant om dit te zien Jetske…
is die hydraulische golfmaker nu nog te bekijken, vroeg ik me af
prettige avond
LikeLiked by 1 person
Wat een prachtige foto’s, mooie het lijnenspel en scherptediepte!
LikeLiked by 1 person
Pingback: Spiegelen | Schrijven met Licht