Het elfde gebod…

Nadat ik het bericht over de stille tocht en het Holocaust-monument in Steenwijk had geplaatst kreeg ik via de mail de volgende hartverwarmende reacties van twee Joodse vrouwen….

Lieve Jetske, wat heb je een mooi document gemaakt. Je hebt me er heel blij mee gemaakt. Mijn man en ik hadden met opzet geen camera meegenomen. Maar stiekem hoopten we toch wel dat er foto’s zouden worden gemaakt. De persfotograaf had zijn best gedaan en dat was vandaag ook te zien op de voorpagina van de Steenwijker Courant, maar de 61 lichtjes rond het gedenkteken in de vorm van de Mageen Davied  en de kleine regendruppels op het windlicht bij de Stolpersteine waar de kinderburgemeester juist steentjes had gelegd, dat zijn toch de foto’s die me het diepst raakten.

Lieve mensen, Dank voor al jullie indrukwekkende foto’s, filmpjes en updates van de Stille Herdenkings avond in Steenwijk, afgelopen woensdag. Hier in Israël was ik door jullie allen heel dicht bij het herdenken van de in de Tweede wereldoorlog omgebrachte Steenwijkers en de bijzondere avond in Steenwijk. Liep op deze manier een beetje ‘met jullie mee’. Ben heel dankbaar dat jullie alle indrukken met mij deelden.
Ook in Israel herdenken we zoals jullie misschien gezien hebben. De president van Duitsland ontroerde bijzonder: Hij begon zijn toespraak met een gebed, uitgesproken in het Hebreeuws. 

De bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, is uitgeroepen tot de dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Tijdens de herdenkingsdienst die te volgen was op de t.v. spraken diverse mensen, waaronder overlevenden van de Holocaust. Onder de 6 miljoen Joodse slachtoffers waren 1.500.000 kinderen. Tijdens het verhaal over het meisje in de rode jurk stroomden ook bij mij de tranen over de wangen.

Nog steeds hebben we te maken met wereldwijde openlijke Jodenhaat. Nog steeds worden er leugens verteld over Joden. Dat mogen we nooit tolereren. Antisemitisme kunnen we niet tegenhouden, maar we kunnen er wel krachtig tegen optreden. We mogen niet wegkijken. Een van de sprekers noemde het elfde gebod…..“Gij zult niet onverschillig blijven!’

8 thoughts on “Het elfde gebod…

 1. Wat een mooie bedankjes.
  Je hebt er ook vandaag weer een mooi blog van gemaakt met erg mooie foto’s. De lampionnetjes doen het prachtig in deze setting.
  Dat kleine meisje in haar nieuwe rode jurkje zal waarschijnlijk bij dergelijke herdenkingen nog wel eens door mijn gedachten spelen. Een erg sterk beeld.

  Liked by 1 person

 2. Vooral het warme licht in de eerste foto van het lampionnetje is prachtig en sfeervol.

  Onverschilligheid als een elfde gebod … Ik denk niet dat je ontkomt aan een fikse dosis onverschilligheid als je dagelijks de nieuwsberichten volgt. Toch is Auschwitz een pikzwarte bladzij in onze geschiedenis die nooit vergeten mag worden .. vooral omdat de wereld er niets van heeft geleerd

  Liked by 1 person

 3. Bij het elfde gebod gaan mijn gedachten terug naar 2015, naar de indrukwekkende speech
  van Roman Kent in Auschwitz. In zeventien en een halve minuut
  spreekt hij voor een uur, voor een dag, voor een jaar, voor de eeuwigheid
  belangrijke en indrukwekkende woorden.
  Hij zou een elfde gebod “Wees nooit een omstander” willen toevoegen aan
  de tien die al zo lang dienst deden, maar onvoldoende bleken.
  Zie YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ZWpBvbAHThQ

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.