Het jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Behalve het vieren staat dit jaar ook in het teken van gedenken. ‘Opdat wij nooit vergeten!’ In het kader van het gedenken was er op woensdagavond 22 januari een stille tocht in Steenwijk. We verzamelden ons naast de toegang naar park Rams Woerthe.
Net buiten het park staat het Joods monument. De omtrek van de Davidster werd zichtbaar gemaakt door lichtjes. Op dit punt startte de stille tocht. Het ging die avond niet om het fotograferen, maar om het doel van de tocht. De kwaliteit van de foto’s is daarom in dit verhaal dan ook van ondergeschikt belang.
De stille tocht was voorafgaande aan de onthulling van een monument later op de avond. Daar kom ik verderop in het verhaal op terug. We doorkruisten de binnenstad en kwamen zo langs diverse plaatsen waar Struikelstenen in de bestrating zijn gemetseld. Bij de Struikelstenen werden kiezelsteentjes achtergelaten. Het achterlaten van kiezelsteentjes is een Joods gebruik. Daarmee laat men zien dat men op bezoek is geweest en dat de gestorvene wordt geëerd en niet is vergeten.
Speciaal voor dit jaar van gedenken ontwierp Daan Roosegaarde een kunstwerk, het Holocaust-monument. Het kunstwerk bestaat uit 104.000 stenen, die in het donker oplichten. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Elke steen symboliseert één Nederlands slachtoffer van de nazi’s. Het Holocaust-monument werd op 16 januari in Rotterdam gepresenteerd. Na de presentatie zijn die 104.000 stenen verdeeld over de 171 gemeenten, waaruit in de oorlog mensen zijn gedeporteerd. Steenwijkerland is één van die gemeenten. Elke deelnemende gemeente bepaalt zelf waar de stenen komen te liggen, zolang het maar een respectvolle plek is. In Steenwijk ligt het kunstwerk in de Grote of Sint-Clemenskerk. Ook uit Steenwijkerland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners weggerukt en vermoord: 52 inwoners uit Steenwijk, 8 inwoners uit Blokzijl en 1 inwoner uit Eesveen.
Burgemeester Bats liep mee met de stille tocht. Na afloop van de stille tocht en voorafgaande aan de presentatie van het monument hield hij een ontroerende toespraak.
Na de toespraak legde een meisje een steen bij het monument.
De 500 stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer … als ademhaling in licht.
Het monument wordt tentoongesteld dagelijks (ook op zaterdag) van 16.00 uur tot 18.00 uur. Op zondag is het monument te zien tijdens de kerkdienst van 09.30 uur tot 11.00 uur en daarna op zondag van 11.00 tot 12.00 uur.
Dit mag nooit vergeten worden. Een bezoek aan Auschwitz vergeet je nooit.
LikeLiked by 1 person
héél indrukwekkend Jetske, en mooi om te zien die lichtjes, je hebt het prachtig gefotografeerd,
de slideshow doet het bij niet…
Hier in het dorp is ook veel te doen, rondritten langs kazematten met jeeps,
het mag nooit vergeten worden, en nu de dreiging steeds zó voelbaar is van een nieuwe oorlog, moeten we er toch met z’n allen voor waken dat het zo ver komt.
LikeLiked by 1 person
indrukwekkend en mooi Jetske
een lovenswaardig initiatief
niet te begrijpen dat die gruwel mogelijk was
groeten
LikeLiked by 1 person
Auschwitz, de holocaust, de manier waarop de Joden uit het leven werden weggerukt … het mag allemaal nooit worden vergeten.
Ik had het ontwerp van Daan Roosegaarde al op tv gezien. Ik vind het jammer dat het bij jullie in Steenwijk maar zo beperkt zichtbaar is. In Fryslân liggen ze op verschillende plaatsen op een centraal gelegen en openbare plek, heb ik begrepen.
Drachten had maar een kleine Joodse gemeenschap. Hier zijn 15 Joden weggerukt, ik kom daar zondag op terug met een logje over de Drachtster Stroffelstiennen..
LikeLiked by 1 person
De symboliek van de wisselend oplichtende en dovende stenen vindt ik heel sterk.
LikeLiked by 1 person
Indrukwekkend! Bedankt voor het delen.
LikeLiked by 1 person
Heel indrukwekkend om te zien. Zoveel slachtoffers geweest. Nooit om te vergeten.
LikeLiked by 1 person
75 jaar en dit mag nooit vergeten worden, mooie foto’s en tekst
LikeLiked by 1 person
Wat een mooi gebaar en verhaal uit Steenwijk, zodat men nooit vergeet !!
Je slide show werkt helaas niet
LikeLiked by 1 person
Pingback: Het elfde gebod… | Schrijven met Licht
Ik begrijp helemaal dat die mensen blij zijn met je foto’s, ik vind het vooral mooi dat de stenen binnen liggen, zo zie je tenminste dat de stenen oplichten!
LikeLiked by 1 person