Achter de architectuur van het Wouda-gemaal schuilt een interessant verhaal. Het bijzondere bakstenen gebouw, ontworpen door Ir. Dirk Frederik Wouda, is strak en sober van karakter. Dit heeft het gebouw te danken aan de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling, maar ook het interieur van de machine-hal draagt de overduidelijke eigenschappen van het zogeheten Rationalisme. Stalen spanten, het gebruik van natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden zorgen er samen voor dat de machine-hal van het Wouda-gemaal het gevoel geeft alsof je een kathedraal binnenloopt.
Het Rationalisme was de voorloper van de Amsterdamse School en volgde de ideeën van architect H.P. Berlage. De Amsterdamse School stijl van bouwen kende aan het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw haar artistieke hoogtepunt, en de Amsterdamse School zag zichzelf dan ook als ‘kunst’ in plaats van ‘gewone’ architectuur. Bron is deze site.
In de enorme machine-hal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier enorme vliegwielen. De stoommachines en vliegwielen drijven acht centrifugaalpompen aan die per dag ongeveer zes miljoen m³ water verplaatsen.
Op deze site worden alle (technische) details beschreven. Op die site zijn ook prachtige oude foto’s te zien.
Hieronder is een compilatie te zien van onze rondgang door de machine-hal.
Klik op de foto voor groot formaat.
Ook heb ik meerdere filmpjes aaneen gesmeed tot een drie minuten durend filmpje.
Klik hier voor een filmpje waarop heel mooi het gehele proces laat zien.
Fijne serie weer, Jetske. Dank vooral ook voor het stukje video, want het Woudagemaal zonder het fijne stampende geluid van die o zo soepel draaiende stoommachines, dat kan natuurlijk niet. Jammer dat je geen statief bij je had, maar een kniesoor die daar op let. Dat je die kenmerkende oliegeur niet mee kon nemen, is je vergeven. Je foto’s lijken verder toch wel op de mijne uit 2006, er is weinig veranderd. 😉
Alleen je video-opnamen zijn kwalitatief een stuk beter dan de mijne. Mijn camera kon die kwaliteit toen nog niet aan.
Het laatste nieuws is overigens dat het Woudagemaal vandaag opnieuw onder stoom is gebracht. Deze week draait het weer volop, en vanaf morgen is het weer open voor publiek. Zonder stoom houden we met alle regen van de laatste dagen ook in de 21e eeuw nog altijd geen droge voeten in Fryslân.
LikeLiked by 1 person
Mooie opnames. Die kijkglaasjes zijn prachtig en de beweging in het wiel maakt de foto dynamisch
LikeLiked by 1 person
Prachtige serie!!
En wat Jan hierboven ook al schreef: de geur van olie; helaas niet vast te leggen en dat in combinatie met de stampende geluid van de machines:
Een waar genot!
LikeLiked by 1 person
De geur denken we erbij, maar de rest geeft ons zoveel te bekijken en te zien datwe ogen tekort hebben.
LikeLiked by 1 person
zowel op architectonisch als op mechanisch gebied is dit bouwwerk heel opmerkelijk
knappe foto’s en het filmpje geeft een goed beeld van de werking van dit gemaal
een interessante reportage, waarvoor dank
prettige dag
LikeLiked by 1 person
mooi vervolg en serie, leuk met die video en de draaiende machines, indrukwekkend om te zien
LikeLiked by 1 person
Pingback: Gemaal Veenpolder Echten aan het Tjeukemeer | Schrijven met Licht
Hallo Jetske,
Mooie serie over het Woudagemaal, en inderdaad overeenkomsten met de foto’s op mijn blog. Maar ik zie ook dat jij meer aandacht aan andere details heb besteed en hebt voorzien van passende informatie. Het filmpje is ook erg leuk en geeft een goede indruk van het in bedrijf zijn van dit unieke gemaal, goed om te zien.
groet, Hanry
LikeLiked by 1 person