Dodaars tussen de waterlelies

Al fietsend over het Commissaris Cramerpad in Holtveen werd ik verrast door een prachtig ven met roze en witte waterlelies. Ik stapte van de fiets en genoot van het prachtige uitzicht.

Uiteraard heb ik ook even ingezoomd op de roze waterlelies. Met als bijvangst een jasje van een uitgeslopen juffer. Ook een groene kikker contrasteerde mooi bij het roze van de waterlelie.

Toen ik daar stond te fotograferen zag ik aan de overzijde van het ven een watervogel zwemmen. Door flink in te zoomen kon ik de watervogel goed in beeld krijgen. Op dat moment wist ik nog niet om wat voor watervogel het ging. Met behulp van internet op mijn telefoon werd ik dat snel gewaar. Het was een dodaars.

Deze dodaars dook niet zoals gebruikelijk veelvuldig onder, maar zwom wat heen en weer voor de waterlelies. Op een gegeven moment leek het deze watervogel toch veiliger om beschutting te zoeken tussen de waterlelies.

De dodaars is onze kleinste futensoort. Deze schuwe watervogel is zelfs nog een slag kleiner dan de meer bekende waterhoen. De dodaars is een broedvogel van ondiepe en beschutte wateren met een rijke oeverbegroeiing en onderwatervegetatie, zoals moerasgebieden, vennen en meren. Bron: deze site. Op onderstaande overzichtsfoto is te zien dat de dodaars een slim plekje had gevonden tussen de waterlelies, hij is zo bijna niet te zien.

 

8 thoughts on “Dodaars tussen de waterlelies

 1. Je nam een mooi standpunt in voor die roze waterlelies! De foto’s zijn knap met hun fauna er bovenop. Die dodaars zijn mooie vogels hé. Zag ze ooit in BE in een natuurgebied maar kon er toen geen foto’s van nemen. Je hebt hem prachtig weten te vangen!

  Liked by 1 person

 2. Ja, wat een mooie plek hé Jetske, als je daar nietsvermoedend aan komt fietsen is dat wel verrassend. Je hebt er mooie sfeerbeelden van gemaakt en ook de dodaars laat je goed zien in deze serie. Paar weken geleden was ik hier zelf ook, maar de bloei was nog een stuk minder als op jou foto’s. Maar de dodaars was er toen ook al en lekker aan het duiken tussen de waterlelies. Grappig is dat op één van jou foto’s de dodaars een kroontje lijkt te hebben door de witte waterlelie net boven het kopje.

  Like

 3. Wat een water lelies, de combinatie van wit en roze vind ik erg mooi.
  Een mooie treffer weer dat die dodaars daar rond zwom. Het zal voor het beestje niet eens meevallen onder water daar, want dat moet een woud aan stelen en stengels zijn, lijkt me.. 😉

  Liked by 1 person

 4. Ohhh dat is genieten, Jetske !!
  Werkelijk prachtig al die waterlelies en dan die kleuren… iemand moet ze daar gepoot hebben, want van nature komen ze daar niet voor. Maar wat een pracht gezicht.
  Lieve genietgroetjes, Anna 🤗

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.