Dolomedus plantarius of fimbriatus?

Terwijl ik langs een sloot liep in de Weerribben hoorde ik wat plonzen. Ik speurde in de sloot, maar kon de oorzaak van het plonzen niet ontdekken. Wel viel mijn oog op een hele grote spin. Ik ging er vanuit dat ik hier te maken had met de grote oeverspin oftewel Dolomedes plantarius. Ik had de uitzending gezien van  Vroege Vogels en wist dat ze een voorliefde hebben voor krabbenscheer en voorkomen in laagveengebieden zoals de Wieden en de Weerribben.

Na speurwerk op de computer kwam ik erachter dat er twee soorten spinnen zijn die lastig van elkaar zijn te onderscheiden. Naast de grote oeverspin is er ook nog de grote vlotterspin oftwel de Dolomedes fimbratius. Nu weet ik niet zeker welke soort spin ik heb vastgelegd. Wie het weet mag het zeggen…

Deze spinnen zijn groot. Ze kunnen aan de oppervlakte rennen of onder water zwemmen om prooien te vangen. Vaak heeft de spin zijn voorpoten op het wateroppervlakte om trillingen van prooien te detecteren. Als de spin zich bedreigd voelt, gaat hij zich in een luchtbel een uur lang onder water verbergen.

Op YouTube vond ik een mooi filmpje over de Dolomedus plantarius.

 

 

7 thoughts on “Dolomedus plantarius of fimbriatus?

 1. Wat een prachtige vondst, Jetske! Ik heb die aflevering van ‘Vroege vogels’ indertijd ook gezien. Volgens mij hebben we het er nadien nog over gehad, dat het wel mooi zijn om die nog eens te kunnen kieken. Wonderlijk dat jij die nog niet eerder hebt gezien eigenlijk. En zie daar …
  Ik zal toch hier ook eens kijken … krabbenscheer hebben we in ieder geval wel in de vijver, maar ja, dat laagveen, hè … Maar je weet maar nooit …;-)
  Maak er een mooie dag van.

  Liked by 1 person

 2. wowwwww, wat een knoert heb je gevangen Jetske,
  je weet dat ik ze eigenlijk ene beetje griezelig vind hé 🙂
  Ik zou je graag helpen door mee te gaan zoeken maar ehhh dán krijgen mijn ogen té veel spinnekoppen te zien 🙂

  Liked by 1 person

 3. Wederom super weer dat jij deze hebt gespot en op de foto hebt gezet. Maar hier… ga ik mij niet aan wagen om te zoeken wat het precies is, hahaha ik hou het bij wat ik denk te kennen 😉

  Jullie komen er vast wel uit 😀

  X

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.