Smaragdlibel

Bij water is altijd leven. Nadat ik bij het water de gevlekte witsnuitlibel, de grote keizerlibel en de grote oeverspin had vastgelegd wandelde ik al speurend verder over het pad.

Plotseling ‘dwarrelde’ er weer een onderwerp voor mijn ogen langs. Een libel liet zich min of meer vallen in het struweel. Ik richtte snel mijn macro-lens op de libel voordat deze weer zou wegvliegen.

Het was een opvallend en prachtige gekleurde libel en wel de smaragdlibel. De libel ging er niet direct weer vandoor, door de zoeker zag ik wat de mogelijke oorzaak was, er zat slijtage aan zijn vleugels…

Johannes schrijft op zijn site het volgende: ‘De smaragdlibel is een mooie glanslibel die vrij lastig van sommige familieleden te onderscheiden is. De vrouwtjes hebben een achterlijf wat overal even dik is, de mannetjes hebben meer een knotsvorm. In tegenstelling tot de metaalglanslibel ligt het zwaartepunt van de knots in de laatste segmenten, in plaats van in het midden. De smaragdlibel mist de gele vlekken aan de zijkant van het lichaam die wel voorkomen bij de zeldzame gevlekte glanslibel.

Verse exemplaren zijn groen met bruinige ogen, de wat langer vliegende dieren kleuren bruin uit en krijgen prachtig groene ogen. Ze komen voor bij vennen en laagveenmoerassen. De vliegtijd is van mei tot juli’. Dat laatste verklaart wellicht de slijtage aan de vleugels. Het was nog wel een uitdaging om de libel vanaf de voorkant te fotograferen, maar het is uiteindelijk wel gelukt.

 

9 thoughts on “Smaragdlibel

  1. Hele mooie fotografie van de acrobaat van de natuur zoals ik libellen altijd noemt. En als ze de tijd nemen om stil te zitten kan je hen goed in de lens ontvangen wat jou dan ook heel goed gelukt is. Zelf nog niet veel libellen ontmoet de afgelopen maanden maar wellicht ontmoet ik hen ook weer eens. Wens je mooie genietmomenten in de natuur of elders.

    Liked by 1 person

  2. Mooie serie weer, Ondanks de ongelukkig pose heb je de kleurrijke ogen er netjes op gekregen.
    Ik kan me niet voorstellen dat hij veel last heeft van de vleugelschade. Ik heb ze wel met meer schade rustig door zien vliegen. Het is wel zo dat libellen vaak terugkeren op hun uitkijkpost van dat moment. Dat had ik hier vanmorgen hier thuis ook nog met een libel, die geruime tijd regelmatig even op een takje van onze oude druif aan de muur neerstreek. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.