Vuurlibel

In de Weerribben fotografeerde ik de vuurlibel. Het is een prachtige en opvallende libel. De libel laat zich niet zo eenvoudig vastleggen, zo is mijn ervaring.

De mannetjes zijn bijna totaal helder rood: een rood lichaam, donkerrode poten en zelfs rode ogen. Alleen de vleugelbasis is geel en soms is er nog wat blauw te zien aan de onderkant van het oog. De vrouwtjes zijn geelbruin en zijn herkenbaar aan weinig tekening op het lichaam en dezelfde gele vleugelbasis.

De vuurlibel is een zuidelijke soort die zich vanwege het warmere weer steeds beter in Nederland weet te handhaven. Inmiddels is de soort niet meer echt zeldzaam. Ze komen voor in stilstaand, zonnig water en zijn niet erg kritisch.

De grootste aantallen worden gezien in juni en juli. Bron is deze site.

 

8 thoughts on “Vuurlibel

  1. Schitterende opnames, dit zijn foto’s die ik ook graag had kunnen nemen hoor…. 😉 Heb inderdaad ook al gemerkt dat de vuurlibellen een stuk sneller de vlucht nemen als je ze probeert te benaderen.

    Liked by 1 person

  2. Mooie Vuurlibelle. We willen vaak met een macro lens aan de gang voor deze foto’s maar somz is het beter om een goede tele le s te gebruiken hiervoor. Je hebt dan een aantal voordelen nl. de scherptediepte en je afstand tot het onderwerp. Het proberen wasrd.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.