De uitkijktoren op de Woldberg

Vandaag vervolgen we onze weg naar de uitkijktoren op de Woldberg.

Ruim 2  jaar geleden bracht ik samen met Jan een bezoek aan de uitkijktoren.  We beklommen de toren waarbij Jan helemaal tot het hoogste punt kwam en ik niet verder durfde dan tot 2/3 deel. Die fotoserie en details over de toren heb ik geplaatst in deze post op mijn vorige weblog.

Mijn hoogtevrees is in die twee jaar niet gewijzigd. Met knikkende knieën begon ik aan de klim. Ook deze keer kwam ik niet verder dan tot 2/3 deel van de toren. Het bosgebied, De Woldberg steekt 25 meter boven het omringende land uit. Vanaf het hoogste punt van de toren sta je nog een keer 24 meter hoger. Bij goed weer reikt het uitzicht tot ver in 4 provincies. Je ziet de toren van Emmeloord (Flevoland), de verbrandingsoven van Diever (Drenthe), het Abe Lenstrastadion in Heerenveen (Friesland) en de hoogbouw van Zwolle (Overijssel). Vanaf de uitkijktoren heb je ook goed zicht op de verbindingen in het landschap. De zonsondergang vond ik niet spectaculair.

Toen ik goed en wel op de toren stond kwamen er meerdere mensen aangewandeld. Ook zij wilden de zonsondergang zien vanaf de uitkijktoren. Veiligheidshalve zette ik mijn mondneusmaker op. Met bewondering zag ik de mensen met gemak en veelal met losse handen de toren beklimmen.

Na enige tijd ben ik weer afgedaald op dezelfde manier zoals ik naar boven ging, heel voorzichtig en mij vasthoudend aan beide leuningen. Ik was blij dat ik weer met beide voeten op de grond stond.

Wordt vervolgd. 

12 thoughts on “De uitkijktoren op de Woldberg

 1. Mooi verhaal Jetske, ook even je blog van 4 nov. 2018 gelezen. Fijn dat jullie na 2 jaar weer de toren mochten beklimmen.
  Jammer dan van je hoogtevrees want het uitzicht bovenin de toren is prachtig. Misschien is een ballonvaart iets voor jou, het schijnt dat je daar geen hoogtevrees in hebt. Fijn weekend.

  Liked by 1 person

 2. Het landschap op zich vindt ik eigenlijk nogal saai vanaf de toren. Een betoverende zonsondergang zou het uitzicht natuurlijk in een heel ander licht zetten. De beide opwaarts gerichte beelden van de toren vindt ik dan weer helemaal mooi. Hoogtevrees heb ik eigenlijk nooit gekend. Ik kan me dan ook bijna niet voorstellen waar de angst zit als je al bewust over een reling moet klimmen om naar beneden te tuimelen 🙂

  Liked by 1 person

 3. Wat jammer van je hoogtevrees. Het uitzicht helemaal bovenaan moet geweldig zijn. Maar ach, op 2/3 zal het ook al wel prachtig geweest zijn en wat ik vooral vind, is dat de 4e foto er echt bovenuit steekt. Een prima idee om de toren op die manier in beeld te brengen. Fijne zaterdag nog.

  Liked by 1 person

 4. Gek he Jetske? Ik herken mij helemaal in wat je schrijft, zelfs de uitkijktoren bij het Lauwersmeer, ken je dat punt ook? Het klimmen, en die is maar een paar meter, maar dan… Echter, stap ik zo in een vliegtuig en wil bij het raam zitten, nu heb ik al 2x in mijn leven gevlogen, hahaha Ergens begin jaren ’80 en in 2008… Maar als ik dit zie, ja dan wil ik wel… tegelijk, denk ik… net als jij.. nu klaar…

  Wel schitterend de foto die je naar beneden hebt gemaakt.

  X

  Liked by 1 person

 5. Wat een drukte op de toren! Die passanten hebben je wel een paar mooie foto’s opgeleverd.
  Jammer dat de zonsondergang tegenviel. Je moet net even de juiste lucht hebben voor een mooie zonsondergang, zeker op dat punt.
  We zouden eigenlijk toch nog maar eens een poging moeten ondernemen om samen het hoogste treetje te halen, vind ik.
  Ik ga voor de foto die je recht omhoog hebt gemaakt. 🙂

  Liked by 1 person

 6. Normaal begint het ook bij mij te kriebelen als ik ergens op klim, maar bij zo’n toren heb ook daar pas last van als ik b.v. over de rand kijk, het klimmen lukt me dan wel zolang ik goede houvast heb, wel een enorm hoge toren, weet niet of deze ook zou durven beklimmen 🙂 mooie foto van onderaf door die toren poort heen.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.