Dwarsgracht en Jonen

Op een mooie middag in december maakte ik een wandeling in buurtschap Dwarsgracht. De meeste inwoners van Dwarsgracht kunnen niet met de auto bij hun huis komen. Ze moeten gebruik maken van een boot, de fiets of de benenwagen.

Vanaf het bruggetje, te zien op bovenstaande foto, richtte ik mijn blik naar het oosten.  Een kleine rimpeling trok door de Cornelisgracht.

Nadat ik ook een foto had gemaakt richting het westen vervolgde ik het pad wat leidt naar buurtschap, Jonen.

Terwijl ik daar wandelde voer er een bekende voorbij. Een eindje verderop legde hij de boot aan de wal en maakte aanstalten om aan de slag te gaan met een bosmaaier. Maar voordat het zover was praatten we eerst bij.

Ik wandelde verder en kwam langs een paartje zwanen, langs goudgeel riet en langs een tjasker.

Ik had bewust gekozen voor een wandeling in deze omgeving omdat ik over bijzondere werkzaamheden had gelezen op de site van RTV Oost. In de verte waren meerdere machines druk bezig. Er was geen mogelijkheid om er dichterbij te komen, daarvoor zou ik een aantal sloten moeten oversteken. Door flink in te zoomen kon ik de werkzaamheden enigszins dichterbij halen.

Iets later kwam ik aan in Jonen. Het avondlicht viel over Jonen. Jonen ligt daar idyllisch, maar ook geïsoleerd. Vanuit Dwarsgracht is het ongeveer 1,5 km fietsen of wandelen naar Jonen. Vanuit het westen is het dorp alleen te bereiken per fietsveerpont. Aan die kant van het water is er wel gelegenheid om de auto te parkeren.

Vanaf Jonen wandelde ik weer terug naar Dwarsgracht. Deze keer verliet ik het verharde pad en koos voor een onverhard wandelpad. Al snel bleek dat dit niet zo’n goede keuze was. Met wandelschoenen was de diepe plas geen optie. Er zat niets anders op dan over de takken en tussen de takken door te klimmen.

Terug in Dwarsgracht maakte ik nog een foto van het beeld van de baggeraar.

De fijne en zonnige middag eindigde met een mooie zonsondergang.

12 thoughts on “Dwarsgracht en Jonen

 1. Wauw, prachtige serie weer, alles, idyllisch inderdaad en dat beeld, het bootje, de werkzaamheden wat minder om te zien zo, maar de rest is prachtig!

  Vooral de zonsondergang natuurlijk, die scoren altijd!

  X

  Liked by 1 person

 2. een heerlijke wandeling jetske, wat is het daar mooi,
  maar ik denk dan wel, afgelegen wonen is mooi als je gezond bent, anders wordt het daar wel moeilijk denk ik hé.

  denk maar dat jij alvast aan het kluunen bent geweest:-)
  whahaha wintertijd da’s modder hé. vandaag niet hier want het heeft flink gevroren 🙂

  fijn weekend Jetske

  Like

 3. Je had er goed weer bij, fijn wandelweer met fraai licht over het land.
  Jonen en Dwarsgracht zijn prachtig dorpen. Het zijn wel plekjes waar ik me thuis zou kunnen voelen. Maar die anderhalve kilometer lopen naar Jonen, dat zou toch al snel te veel worden, vrees ik. Op een goeie dag is het wel te doen, maar op een dag als vandaag zou het een heel eind worden … 😉

  Liked by 1 person

 4. Dat is een mooie reportage. Wist niet dat er in NL nog zo’n afgelegen gebieden waren. Prachtige foto’s. Het moet leuk zijn om er tijdelijk eens te wonen maar dan moet je wel jong en gezond zijn en van de natuur houden 🙂

  Liked by 1 person

 5. Het moet wel zalig zijn om in zo’n verkeersvrij dorp te wonen, al is het misschien niet altijd even praktisch. Prachtige landschappen en ongetwijfeld weer een hele mooie wandeling. Je toont ook een molen zoals ik er vorig jaar ook zag in het Nationaal Park De Weerribben bij Giethoorn en toen realiseerde ik me plots dat Dwarsgracht en Jonen daar vlakbij liggen. We zouden er ook naartoe gewandeld zijn, was het niet dat het weer het niet toeliet (koud en regen). Dank zij je blog geniet ik nu toch van dit prachtig stukje natuur.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.