Rijp en ijs op zondagochtend

Op zondagochtend deed ik het gordijn open en zag een wit berijpt landschap en een mooie zonsopkomst. Binnen een kwartier zat ik in de auto. Direct wegrijden zat er niet in, want de autoramen zaten vol met ijsbloemen. (Foto is met telefoon gemaakt.)

Tegenwoordig haal ik het ijs van de autoramen door er koud water overheen te laten lopen. Als je daarna direct de auto start dan gaat dat meestal goed. Mijn eerste stop was aan de Hooiweg. De zon piepte door de wolken.

Aan de andere kant van de weg zaten in een weiland wel honderd koperwieken. Vanuit de auto maakte ik deze foto. Daarvoor moest ik wel maximaal inzoomen.

Even later parkeerde ik mijn auto bij De Meenthebrug. Op het Kanaal Steenwijk – Ossenzijl lag een mooi laagje ijs. Onderstaande foto’s maakte ik vanaf een reeëntrap.

Ik wandelde verder naar de vogelkijkhut.  Ook op dit petgat lag een laagje ijs. Na een half uurtje staren over het petgat hield ik het voor gezien. Er was geen leven te bekennen.

Ik wandelde terug naar de auto en vervolgde mijn weg over de Hogeweg. Daar maakte ik onderstaande foto’s. Een ijsvloer omzoomd door goudgeel riet dat is wat het schaatsen in de Weerribben zo fantastisch maakt. Ik hoop dat het er dit winter nog van komt.

Wordt vervolgd. 

14 thoughts on “Rijp en ijs op zondagochtend

 1. Je eerste foto is prachtig! Waar is de tijd gebleven dat de ramen van de slaapkamers en andere onverwarmde ruimte dik bedekt waren onder de ijsbloemen …!? De foto van de koperwieken in het berijpte weiland is ook een tamelijk uniek plaatje.
  Ik help je hopen dat er wat meer ijs op sloten en plassen komt te liggen deze winter, maar ik geloof er (nog) niet echt in.

  Liked by 1 person

 2. Prachtig, die eerste foto en de koperwiek vooral! In deze serie dan! Ik zag het van de week ook, maar het was nog zo donker, dat foto’s maken van de bevroren autoruiten nog niet ging, later was ik het alweer vergeten toen ik weer binnen was.

  X

  Liked by 1 person

 3. Pingback: IJsvogels en de verdwenen broedplaats | Schrijven met Licht

 4. Pingback: Rijp en ijs op zondagochtend | Melkveebedrijf Stelling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.