Schaatsen in Fryslân

Gisteren was ik te gast bij mijn fotomaatje, Jan in Fryslân. Na de koffie met wat lekkers (met dank aan Aafje) gingen we snel op stap. Het mooie weer en het natuurijs lokte ons naar buiten.

Ons eerste doel was de Hooidammen. Dat gebied is per uitstek geschikt om te schaatsen op natuurijs. Vele schaatsers gebruikten dit punt om te starten en bonden hier hun schaatsen onder.

Anderen waren elders gestart en waren op doorreis.

Om van het ene water op de andere te komen moest er soms worden gekluund.

Via de Aldheadamsleat (Oude Hooidamsloot) kon men o.a. naar Earnewâld (Eernewoude) schaatsen.

Het was mooi om te zien zoals iedereen op z’n eigen manier bezig was met het schaatsen. Dit jongetje ging heel bedachtzaam te werk.

Dit meisje ging juist voortvarend te werk. Het leek me een echt doorbijtertje.

Hier waren vele mensen aan toe. Sneeuw, natuurijs en heerlijk buiten bezig zijn. Even geen corona-perikelen. De stemming was hier in Fryslân dan ook opperbest. Dat zal mede komen omdat er in dit deel van het land voldoende ruimte is…

Sinds een dag werk ik met een ergonomische linker muis. Ondanks dat ik linkshandig ben werkt het niet zo snel als met de rechterhand. Ik kan in ieder geval nu de schouder aan de rechterkant ontzien.

8 thoughts on “Schaatsen in Fryslân

 1. Ja, de hooidammen, waar vroeger de boot van mijn schoonouders lag… dat was de planning als het zover zou komen, daarheen te gaan om de schaatsers te zien en fotograferen. Dank je wel, voor dit mooie verslag. Ik ga zo weer richting ziekenhuis.

  Ik glimlach, dankzij deze prachtige foto’s!

  X

  Liked by 1 person

 2. Als dat geen mooi begin van de dag was, dan weet ik het niet meer. Koffie met oranjekoek en dan onder een strakblauwe lucht naar het fantastisch Friese natuurijs. Het is een prachtige plek om op te stappen. Hier vandaan zit je net als in De Weerribben meteen tussen rietkragen en bomen. Vooral met wat rijp op riet en bomen is het er fantastisch. Ik heb er zowel mooie als spannende schaatsherinneringen liggen. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Het geduld werd dan eindelijk toch beloond. De lachende gezichten spreken voor zich…. Hier begint de dooi zich ondertussen langzaam in te zetten.
  Mooie fotoserie Jetske en bedankt om ons van deze sfeerbeelden te laten meegenieten.

  Liked by 1 person

 4. Gezellige beelden waarin velen zich even heerlijk uitleven op het ijs. Hier op de ringvaart van Heerhugowaard is het vergelijkbaar, lekker schaatsen en blijde gezichten dit weekend. Jammer dat de dooi inzet, je gunt de schaatsliefhebbers best nog wel een paar mooie dagen. Leuke winterse serie, fijn om naar te kijken.
  groeten, Hanry

  Liked by 1 person

 5. Jammer voor de schaatser dat de winter niet een week of wat langer duurt 🙂
  maar onverwacht hebben we toch kunne genieten van winter weer, meet flinke vorst zo dat er geschaatst kon worden
  Heel mooie serie en unieke beelden van natuur ijs met schaatsers, dit hebben we al vast in 2021!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.