Vale gier op Texel

Aan het eind van tweede pinksterdag zwaaiden alle familieleden uit en bleven we met z’n tweeën over. Ik vond dat echt even slikken na zo’n gezellig weekend met lieve gezinsleden én familieleden. Ik had me er van tevoren zo op verheugd en dan is het maar weer zo voorbij. Gelukkig hadden we nog een midweek samen op Texel voor de boeg. De volgende dag was het weer veel beter. We konden ook weer lekker buiten zitten.

‘s Ochtends gingen we samen op stap. We hadden al een aantal keren op social media gelezen over de vale gier die op Texel was gesignaleerd, dus wilden we eens gaan kijken of wij de vale gier konden vinden. We reden naar Midden-Eierland waar daar was de vale gier gesignaleerd. We hadden geluk. In een weiland naast de weg stond de vale gier. De imposante vogel stond wel ver weg. Met de Nikon bridgecamera kon ik de afstand overbruggen.

De gier met een spanwijdte van 2,8 meter is eind mei op Texel aangekomen. De vale gier broedt voornamelijk in Frankrijk, Spanje of Portugal. Dit is de zevende keer dat de vogel op Texel wordt gezien. Aan het verendek te zien schat men deze gier op drie jaar. Toen de vale gier arriveerde had men de indruk dat de gier langere tijd niets had gegeten. Een gier is een aaseter en niet altijd is er aas voor handen. Het dier werd vervolgens gevoed door een medewerker van Natuurmonumenten met een dode haas en een dode gans. Zie ook deze site van Vogelinformatiecentrum Texel.

De gier vertrekt in de regel weer als het wat warmer wordt. Hij heeft thermiekwind nodig om de hoge lucht in te gaan. Als de temperatuur iets oploopt, kunnen ze vrij snel honderden meters hoog zitten en zijn ze zo weer duizend kilometers verder. Steunend op de auto maakte ik een filmpje van de vale gier. Ik stond wel pal in de wind. Ik heb het geluid wel zo veel mogelijk onderdrukt, maar de windruis is nog wel te horen.

Nadat ik voldoende beeldmateriaal had verzameld van de vale gier reden we door naar de vogelkijkscherm ‘Dorpzicht’. We tuurden een tijdje door de kijkvensters.

Plotseling was de lucht achter ons vol met meeuwen. Even daarvoor zaten ze nog rustig op de akker.

Het volgende moment zag ik de reden van de opvliegende meeuwen, de vale gier vloog over.

Gelukkig had ik mijn Canon zoomobjectief tot 400 mm in de hand en daarmee reageerde ik heel snel. De gier vloog op een gegeven moment bijna recht boven mij. Dat was nog eens geluk hebben.

Deze waarneming was op vogelgebied toch we het hoogtepunt van deze vakantie.

10 thoughts on “Vale gier op Texel

  1. Dat is echt wel een buitenkans om een vale gier te zien in Nederland. In het verleden is het nog al wel gebeurt dat ze Spaanse gieren noordelijk afgedwaald waren en dat ze werden bijgevoed met dood vee. Zelf zag ik in de Oostenrijkse Alpen geregeld gieren die vanuit het voormalige Joegeslavië afkomstig waren waar een kweekstation was. Ooit had ik zelfs het geluk ik, toen ik nog parapente vloog, deze gieren vanuit de lucht te kunnen bewonderen. Lang duurt zoiets nooit want het zijn veel betere termiekvliegers en hun “rate of climb” lag een stuk hoger dan de onze 😉

    Liked by 1 person

  2. Dat was toch nog even een fijne meevaller na die regenachtige Pinkstermaandag. Het zijn ondanks de afstand stuk voor stuk knappe foto’s geworden, maar de serie waarin hij overvliegt is wel echt top! Gefeliciteerd. Ik denk zo dat we dit wel vast kunnen kwalificeren als het vogelmoment van het jaar. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.