De Schaatser

Jazeker, ik ga het in de zomer hebben over een schaatser of beter gezegd… ‘dé schaatser’. Een paar weken geleden reed ik vanaf het bezoekerscentrum in Sint Jansklooster weer richting huis. Ik zag een groepje fietsers fotograferen bij een monument. Ik parkeerde mijn auto in de buurt van het monument en wel bij een fietstunnel.

Ik zag dat er afbeeldingen op de wanden van de tunnel stonden. Ik besloot om eerst de fietstunnel te gaan bekijken. Bij de derde foto heb je zicht op het monument.

Omdat ik weet dat de tweevoudige winnaar van de Elfstedentocht Evert van Benthem in Sint Jansklooster woonde had ik al snel door dat dit kunstwerk ter ere van hem is. Onder de woorden ‘de schaatser’ is het Elfstedenkruisje ingegraveerd.

Het kunstwerk is gemaakt van kleine schaatsjes, de zogenaamde Friese doorlopers. Albert Weijs, woonachtig in Sint Jansklooster maakte dit kunstwerk.

Evert van Benthem (Sint Jansklooster, 21 november 1958) is een Nederlands schaatser die twee jaar achter elkaar (1985 en 1986) de Elfstedentocht won. Tegenwoordig woont hij in Canada.

Evert van Benthem is opgegroeid in Ens. Als boer in de Leeuwte (tussen Sint Jansklooster en Vollenhove) krijgt hij landelijke bekendheid als hij op 21 februari 1985 de 13de Elfstedentocht wint. Samen met de marathonrijders Jan Kooiman, Jos Niesten en Henri Ruitenberg nadert hij als eerste de finish. In de eindsprint behaalt Van Benthem uiteindelijk met enkele meters een nipte overwinning. Pas na de finish kwam hij tot de ontdekking dat er een stuk uit het ijzer van zijn schaats was afgebroken. Deze schaats is later in het Eerste Friese Schaatsmuseum tentoongesteld.

Wanneer de tocht het jaar daarop, op 26 februari 1986 wederom gehouden wordt, rijden Rein Jonker en Robert Kamperman in de frontlinie met Van Benthem mee. Van Benthem blijft echter aan kop, en staat die positie niet meer af. Hij blijkt wederom de sterkste en wint de rit met een tijd van 6.55.17 uur.

De volgende Elfstedentocht is in 1997 als Van Benthem inmiddels is gestopt als wedstrijdschaatser. Hij rijdt deze tocht als tourrijder en maakte er een ereronde van. In sommige steden is het onthaal zo geweldig dat hij zelfs nog eens terugschaatst. Tijdens deze koers neemt hij een pauze om de finale van de wedstrijdrijders te bekijken op TV en ziet hij zijn jongere broer Henk vierde worden. Bron is deze site.

Op de site van NOS staat het volgende geschreven… Het beeld heet ‘De Schaatser’, en de schaatser in kwestie weet wel waarom. “Als ze het hier in het dorp over mij hadden, en volgens mij gebeurde dat nogal eens, dan hadden het ze het nooit over Evert van Benthem, maar altijd over ‘de schaatser’.

Via deze link kun je een filmpje zien op de site van De Stentor met de onthulling van het kunstwerk.

15 thoughts on “De Schaatser

 1. Wat heb je er weer een prachtige serie van gemaakt ! Ik vind het persoonlijk een heel mooi kunstwerk welke ook nog eens heel gelijkend is. Heb er zelf ook al foto’s van gemaakt en mijn vrouw (werkzaam in het onderwijs in….St. Jansklooster) was bij de opening en heeft nog een handtekening van Evert gehad. Ps. ik zal niet meer raden 🤣

  Liked by 1 person

 2. Dat is een mooie docu Jetske. Ben altijd aan mijn TV gekluisterd als de Nederlanders gaan schaatsen, welke discipline dan ook. De Elfstedentocht zag ik alleen nog maar stukken op TV. Helaas belooft het klimaat er ons geen met de opwarming en misschien gelukkig met de huidige brandstofprijzen. Hopelijk wordt de muur in ere gehouden en niet beklad. Prachtig werk die sculpture. Wat fijn dat jezelf een beeld hebt van dezelfde kunstenaar!

  Liked by 1 person

 3. Een beeld en een verhaal naar mijn hart, Jetske. Een prachtige ode aan de laatste winnaar van twee Elfstedentochten jaar op jaar na elkaar. Dat zal wel nooit mee gebeuren.
  Ben ik alleen nog benieuwd of de kunstenaar Albert Weijs een nazaat is van de schaatser Albert Weijs uit Blankenham, die in de Barre Tocht van 1964 als vierde eindigde, vlak achter Jeen van de Berg. 🙂

  Liked by 1 person

  • Dank je.
   Als die mensen daar niet bij dat monument had zien staan dan was ik er vast weer zo aan voorbij gereden.
   Ik trof het met de zon op de achtergrond en die kon ik mooi door het beeld laten schijnen. Door het tegenlicht werd de foto bijna zwart/wit en toen heb ik die helemaal omgezet naar zwart/wit.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.