Olijfbomen op Kreta

Vandaag plaats ik het laatste bericht uit de serie van onze vakantie op Kreta. In het najaar sluiten de hotels op Kreta. Werknemers die in het zomerseizoen in de hotels werkzaam gaan vanaf eind oktober in de olijfoogst werken.

Op Kreta bezit bijna iedereen olijfbomen. Op 160.000 hectare land vind je zo’n 30 miljoen bomen ouder dan 7 jaar, verdeeld over zo’n 95.000 families. Het aantal bomen per familie kan variëren tussen een paar duizenden of slechts enkele bomen. Een gecultiveerde olijfboom geeft na 5 tot 8 jaar z’n eerste vruchten af. Hij kan vervolgens tot wel 600 tot 1000 jaar oud worden.

De olijven maken op Kreta het belangrijkste deel uit van de landbouw-economie. Van de 360.000 hectare grond voor landbouw is 160.000 voor olijfproductie. De laatste 50 jaar is de productie van olijven verviervoudigd. De laatste 15 jaar is de kwaliteit steeds beter geworden. Een goed gecultiveerde olijfboom geeft zo’n 20 a 30 kilo aan olijven. De prijs lag in 2020 tussen de € 2,50 en € 3,50 per kilo. Uitgaande van die prijs levert een boom per 2 jaar ongeveer 100 euro op. Al met al kunnen de woorden van Homerus nog steeds gebruikt worden. Deze noemde in 88 voor Christus olijfolie al… ‘het vloeibare goud’.

Een olijfboom heeft niet elk jaar dezelfde productie, de jaren wisselen elkaar af. Het ene jaar kun je olijven oogsten van de boom, het jaar erna vindt er een pauze plaats. Dit zit in het DNA van de boom.

Als de olijven geoogst zijn, worden de bomen gesnoeid. Dit wordt gedaan om de bomen handelbaar te houden. Het is moeilijk plukken als de boom meters hoog is. Het wordt ook gedaan, om ziektes in de boom te voorkomen. Bacteriën en ziektekiemen houden van donkere ruimtes, dus hoe meer licht er is, des te beter is dit voor de olijfproductie. Door het licht neemt de fotosynthese toe. Ook wordt hiermee het calciumgehalte in de boom beïnvloed, als dit dit normaal blijft kan de boom het maximale voor dat jaar produceren. De afgeknipte takken worden verbrand. Omdat er een kans bestaat dat er takken met bacteriën tussen de afgeknipte takken zitten, kunnen de takken niet als mest gebruikt worden.

Op de laatste dag van de vakantie bezochten we een olijfpers. In de enorme hal stonden machines die gebruikt worden bij de verwerking van olijven.

In de hal stonden ook oude machines en foto’s van het productieproces zoals het vroeger ging.

Behalve olijfolie worden er ook andere producten gemaakt van olijven en van het hout van de olijfbomen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van deze site. Op die site staan eveneens onderstaand filmpje.

11 thoughts on “Olijfbomen op Kreta

 1. Het is dus na meer dan 20 jaar nog altijd zo dat de hotels sluiten en de mensen in de olijfgaarden gaan werken…
  Wat interessant jullie bezoek, een heel mooie info Jetske.
  Jammer dat er een eind aan komt. Maar dat is helaas aan alles (cliché 😀).
  Genoten van je hele vakantie verhaal.

  Liked by 1 person

 2. We lusten ze heel graag en hebben zelfs een kleine olijfboom op ons balkon staan, maar dank zij jouw blog zijn we toch heel wat meer aan de weet gekomen over deze lekkernij. Ook leuk dat jullie de kans hadden om een productie-unit voor olijfolie konden bezoeken.
  We hebben uiteraard genoten van je verhaal en de vele foto’s.

  Liked by 1 person

  • Wij vinden ze ook lekker. We koken ook in olijfolie.
   Leuk dat jullie ook een kleine olijfboom hebben. We hebben ze ook in pot staan. Ik heb ze net onder de veranda gezet. Daar staan ze wat meer beschut.
   Dank je wel, Rudi dat je er bij was bij de verslaglegging. 😊

   Like

 3. Je hebt een mooi beeldverhaal gemaakt van de olijfteelt en -oogst. En dat geldt evenzeer voor je foto’s van de olijfolieproductie. Het lijkt er stil en leeg, kregen jullie een privérondleiding.
  Een mooi slot van de serie over jullie vakantie op Kreta.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.