Eekhoorn in de voortuin

En zo begon het verhaal van de eekhoorn in onze tuin….

Eind november verraste Aafje zowel Jan als mij met een vogelvoederkrans. Het was een sinterklaascadeautje. Heel lief. Ik hing de voederkrans aan de perenboom in de voortuin. Op een dag kwam er heel verrassend een eekhoorn eten bij de voederkrans. De eekhoorn kwam dagelijks langs en de krans was dan ook binnen een week leeggegeten. Van een sinterklaascadeaubon heb ik toen een voederhuisje voor eekhoorns gekocht. Aan de voorkant van het voederhuisje zit plexiglas zodat de eekhoorn kan zien dat er voer inzit. Het dekseltje kan geopend worden zodat de eekhoorn zelf het voer kan pakken. Op internet zag het er zo eenvoudig uit, echter ons eekhoorntje kent de gebruiksaanwijzing nog niet. Om het beestje te lokken hebben we vlak naast het voederhuisje een netje met doppinda’s gehangen en het deksel op een kier gezet.

Tot op heden is de missie nog niet geslaagd, de eekhoorn eet nog steeds niet uit het voederhuisje. Daarentegen zijn de doppinda’s zeer in trek.

Later bedachten we dat zolang er doppinda’s hangen de eekhoorn niet van het andere voer gaat eten. We hebben daarom een tijdje geen doppinda’s opgehangen. Ook dat werkte niet, de eekhoorn kwam niet meer foerageren in onze tuin.

Dus hebben we er maar weer een netje met pinda’s opgehangen. De eekhoorn pakt per keer één doppinda en gaat dan op een tak hogerop de pinda oppeuzelen. Door handmatig scherp te stellen kon ik tussen de takken doormikken om de eekhoorn vast te leggen.

Ik maakte de foto’s vanuit de woonkamer. Als ik naar buiten ging, ook al deed ik dat heel voorzichtig, ging de eekhoorn er vandoor.

Onze missie is nog niet ten einde, maar daarover later meer.

12 thoughts on “Eekhoorn in de voortuin

 1. Mooie serie, Jetske, je hebt hem al mooi in beeld kunnen vangen. Dat is mij niet gelukt, toen ik in januari bij je was. Veel meer dan een flits kreeg ik niet te zien. Jammer dat hij nog niet slim genoeg is om het kastje te openen. Als je nu eens wat pinda’s in het kastje doet in plaats van het huidige voer …? En dan zou ik een kort touwtje met wat pinda’s vastmaken aan de boom en dat over het kastje naar onderen laten hangen …
  Ik zeg maar wat natuurlijk … maar iemand moet ‘t doen. 🙂

  Liked by 1 person

 2. Ontzettend leuk deze bezoekjes van de eekhoorn. Onze zoon heeft hetzelfde kastje en daar maakt de eekhoorn het wel open. Maar misschien heeft Jan gelijk en moet je het met pinda’s of ander voer in het kastje proberen.

  Liked by 1 person

  • Leuk te lezen dat het in de tuin bij jullie zoon wel werkt.
   We proberen nu iets met walnoten in een mandje onder het kastje en een walnoten in het kastje zodat het deksel wat openstaat.
   Als ze het maar eenmaal doorhebben dan is het goed. We hadden dat ook bij de voederautomaat bij de kippen. Dat duurde ook even voordat ze het doorhadden. 😃

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.