Rottige Meente

Op een mooie zaterdag maakte ik een wandeling in natuurreservaat de Rottige Meente. De Rottige Meente is een natuurreservaat in zuidwest Friesland. Het gebied is in de 19e en 20e eeuw ontstaan door turfwinning.

Ik parkeerde mijn auto bij de brug aan de Pieter Stuyvesantweg en volgde de Veendijk. Zie Google Maps.

De schapenwolkjes werden mooi weerspiegeld in het water.

Na een mooie wandeling kwam ik uit bij een huisje en molen de Reiger. Deze molen is niet meer draaivaardig en is in gebruik als vakantiewoning.

Bovenop de molenwiek zat een buizerd. Onderstaande foto maakte ik vanaf grote afstand met de Nikon bridgecamera. Toen ik het huisje dichter naderde ging de buizerd er vandoor. Dat was het moment dat ik bovenstaande foto maakte.

Ik wandelde verder en zag in de verte de volgende molen opdoemen.

Dat is molen de Rietvink. Nu in de winter is het stil rond de molen. Vanaf 6 mei zijn op de zaterdagen en zondagen de molen en de koffie & theetuin weer geopend. Op de site ziet het er allemaal gezellig uit. De molen is op de fiets goed te bereiken. Als je met de auto komt moet je wel een stukje lopen.

Tegenover de molen ligt een nieuw uitziende woonboot. De woonboot lig op een prachtig plekje met vrij zicht over de Jonkers- of Helomavoart. Zie Google Maps. De bewoners moeten echter wel een eind lopen naar de auto.

Het tv-programma ‘Binnenste Buiten’ heeft in 2019 een uitzending gewijd aan de Rottige Meente. Klik hier voor die uitzending.

Wordt vervolgd.

9 thoughts on “Rottige Meente

  • Het is inderdaad geen charmante naam. Maar het heeft wel echt de betekenis van een rotgrond. Het was voor de boeren vroeger bijna onmogelijk om landbouw te bedrijven in dit laagveenmoeras.

   Als je het niet erg vindt om met vakantietassen te sjouwen dan is dat heel leuk. 😉 Bij de tweede molen is overigens een leuke B&B, misschien ook een idee. Dat huis laat ik in de volgende serie zien.

   Like

 1. Mooie foto’s van dat prachtige gebied. Daar zou ik het wel een tijdje uit kunnen houden. Op de een of andere manier lijk ik in mijn jongste jaren toch een band met het wereldje ten zuiden van de Tsjûkemar te hebben opgebouwd. 🙂
  Heb je trouwens gezien dat er een stukje ten westen van de Rottige Meente een mooi stukje rietland ligt, dat prachtig op Google Maps staat. Je ziet de rietsnijders er bijna aan het werk: https://goo.gl/maps/Et3TmfG3YfmfMFkR8

  Liked by 1 person

  • Wel grappig dat je toch wat minder diepFries bent en ook een beetje Stellingwerfs bloed door je aderen hebt stromen. Ik zie het ook aan het gemak zoals je ‘onze’ tongval hanteert. Dat komt vast omdat je het als kind hebt gehoord en nooit weer verleerd. 😃
   Dat linkje zal ik op de desktop bekijken want dat lukt niet op de Phone.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.