Vandaag wandelen we verder in natuurreservaat de Rottige Meente. We laten de molen achter ons en wandelen verder over het schelpenpaadje.

Ik kwam aan bij de Scheenesluis. Zie Google Maps. Vanaf een bruggetje had ik naar het zuidwesten zicht op de sluis.

Naar het oosten keek ik naar de voormalige sluiswachterswoning. Vroeger lag er naast de sluiswachterwoning een kleine scheepwerf en stond er het café ‘De Laatste Stuiver”. In de huidige woning is nu B&B ‘De Laatste Stuiver” gevestigd.

Ongeveer 250 jaar geleden werd er in dit gebied turf gewonnen. Turf werd vroeger gebruikt als brandstof. Om de afvoer van turf efficiënter te laten verlopen bedacht Nicolaas II van Heloma een vaarverbinding tussen de riviertjes Lende (Linde) en Kuunder (Tjonger). In 1748 kreeg hij toestemming van de Staten van Friesland om deze vaart te graven. Een gigantisch karwei, dat met pure handkracht werd gedaan! Bij de officiële opening raakte Nicolaas II te water en verdronk. Een trieste afloop. Bron is het informatiepaneel.

Koning Willem I stelde de eerste regels op rondom de vervening om overstromingsgevaar te voorkomen. Er werd een speciale polder aangelegd. In 1850 was de Groote Veenpolder van Westellingwerf een feit. Er werden zes windmolens gebouwd en in de polderdijk kwamen sluizen, waaronder de Scheenesluis.

De sluis werd een druk bevaren punt tijdens de vervening. In 1914 werd de schutsluit met draaibrug aangelegd ter vervanging van een sluis met een houten kolk uit 1850. Het ontginningsgebied de Rottige Meente werd ontsloten via de Scheene. Tussen 1850 en 1930 was er veel scheepsverkeer, met name turfvervoer, op dit vaarwater. De sluis vormt de verbinding tussen de Scheene en de Jonkers- of Helomavaart.

De sluis bestaat uit een rechthoekige kolk. Normaal gesproken liggen de in- en uitgang recht tegenover elkaar, maar bij de Scheenesluis zijn deze ten opzichte van elkaar verschoven. Dat is te zien op de foto hierboven en hieronder. Onderin de sluishoofden is een gemetselde boog van het omloopriool met op de sluishoofden een ijzeren rinket. De wanden van de sluiskolk en de sluishoofden zijn van bruin baksteen, afgedekt met zerken van Noors graniet. Ook waar de zware houten deuren zijn opgehangen, bestaan de hoeken uit dat keiharde graniet. Bron is het informatiepaneel.

De Scheenesluis werd door Staatsbosbeheer aangekocht van het Waterschap de Groote Veenpolder in Weststellingwerf en daarna in de jaren 1973-1975 en 1985 hersteld. De sluis is een rijksmonument. Bron is deze site.

Naast de sluis ligt een tegel met een tekst in de plaatselijke taal, het Stellingswerfs. Zowel ter plaatse als op internet kon ik niets vinden over dit kunstwerkje. Het Stellingswerfs is een taal die ik zelf ook spreek zij het dan een andere variant dan hieronder is beschreven. Voor de lezers heb ik de vertaling hieronder geplaatst.
Schippersvrouw
Haar dromen zijn indertijd
meegenomen door de vogels.
Haar verlangen wordt gekeerd
door de deuren van de sluis.
Maar soms verneemt ze zomaar
een glimp van het wonder.
Strijkt ze fluisterend even de
hand over de buik en legt
dan de turf weer in het schip.


Wordt vervolgd.
Foto drie en vier zijn prachtig, de nieuwe groothoek doet goed dienst denk ik.
LikeLiked by 1 person
Dank je wel, Marc. Ik beleef er veel plezier aan.
LikeLiked by 1 person
Bedankt voor deze zeer vakkundige uitleg over de sluisinfrastructuur en je foto’s helpen zeker om het verhaal beter te begrijpen. Leuk dat de oude herberg bewaard gebleven is en nu een B&B werd die dezelfde naam draagt. Hopelijk is de prijs niet dermate dat je er écht je laatste stuiver kwijt bent ha ha ha 😉
LikeLiked by 1 person
😂
LikeLike
Ik vin et een moai gedichien.
En het is ook wel een prachtige locatie daar bij de sluis. Jammer dat je daar nog een stuk verder moet lopen dan naar ons oude plekje aan de Commissiepolle.
LikeLiked by 1 person
Ja dat is jammer. Ik heb nog wel een optie, maar daar moeten we het er samen nog een keer overhebben.
LikeLiked by 1 person
De kortste afstand daar is ca. 1 km, dat kan ik tegenwoordig op een goeie dag wel weer lopen als het even meezit. Maar daar ging me het ook niet om, ik bedoelde meer om er te wonen. 😉
LikeLiked by 1 person
Een beetje vrij wonen is tot hier aan toe, maar zo afgelegen is mij ook een stap te ver. Ik heb daar wel een AED zien hangen en nu maar hopen dat er op hét moment iemand thuis is om de AED te bedienen. 😉
LikeLiked by 1 person
Wat zijn er bij jou in de buurt toch een mooie plekken met ook nog een verhaal erachter. Prachtige foto’s heb je gemaakt, heel sfeervol ook!
LikeLiked by 1 person
Dank je wel, Willie.
Er zijn vele mooie plekjes in Nederland. Maar je hebt gelijk dat het hier één grote aaneenschakeling is van natuurgebieden.
LikeLike
Mooie sfeervolle serie foto’s over de sluis. Leuk dat De Laatste Stuiver weer terugkomt in de B&B, was een leuke naam voor het café.
LikeLiked by 1 person
Een leuke naam en ook een mooie locatie om te overnachten. 😃
LikeLike
Hoe mooi is het daar… schitterende foto’s!
LikeLiked by 1 person
Sorry, had deze even gemist 😏
Mooie serie van de Scheenesluis. Foto 3 is mijn favoriet !
LikeLiked by 1 person
Ik dacht al, waar blijft hij toch… 😂
LikeLiked by 1 person