Sea Eagle II en de Kadoelerbrug

Na de Vollenhoverbrug was de Kadoelerbrug de volgende uitdaging voor het bijzondere transport van Sea Eagle II. Zo ziet de Kadoelerbrug er onder normale omstandigheden uit. Het was een drukte van belang bij de brug. Velen wilden de passage met eigen ogen zien en zo mogelijk ook vastleggen.

Op de dag van de passage was er een onderdeel van de brug verwijderd. Dat onderdeel hing aan een hijskraan naast de brug.

Met z’n allen keken we reikhalzend uit naar de komst van de boot. Het leek wel op de intocht van Sinterklaas. 😉

Zoals ik al in een eerdere post schreef, stond het jacht iets uit het midden van de hoofdponton. Dit heeft te maken met het passeren van het openstaande brugdeel. Op deze foto is te zien dat een brugdeel in de regel niet kaarsrecht omhoog staat, maar iets schuin. Bij de Kadoelerbrug moesten er daarom extra maatregelen worden genomen om de passage mogelijk te maken. Er werd een ijzeren stang bevestigd aan de kopse kant van het bewegend brugdeel.

Het brugdeel werd op de gebruikelijke manier mechanisch naar boven ‘gedraaid’. Nadien werd met een lier door twee mannen het brugdeel nog verder rechtop gedraaid. Daarnaast trok de enorme hijskraan met behulp van de stalen balk het brugdeel verder naar achteren. Op die manier zou het superjacht ongehinderd de doorvaart kunnen maken.

Aan het remmingwerk voor de brug lag een ponton. Nadat het transport met de twee sleepboten bij de brug was aangekomen gingen ze daar voor ‘anker’. Een van de sleepboten voer dit ponton naar de andere kant van de Kadoelerbrug. Wellicht dat deze extra ponton nodig was bij de reis over de Markerwaard, maar dat is mijn invulling.

Terwijl ik de doorvaart van de sleepboot met het ponton vastlegde danste er een wolk spreeuwen door het beeld. Ze zochten een plaatsje voor de nacht.

Inmiddels was de zon ondergegaan en werd het steeds kouder. Ik was vergeten mijn thermobroek aan te doen en het stilstaan maakte het er ook niet beter op. Ik besloot daarom in beweging te komen en wandelde over het pad aan de zuidoostkant van de brug. Op die manier kon ik de verrichtingen vanuit een andere hoek bekijken en vastleggen. De volle maan was een mooie aanvulling op deze bijzondere avond.

Even later wandelde ik naar de noordwestkant van de brug. De sleepboot die de ponton had weggebracht passeerde wederom de brug en voer weer naar de hoofdpontons.

Op de pontons en op de sleepboten werd er hard gewerkt. Stabilisatiepontons werden losgekoppeld en aan de voor- en achterzijde van de hoofdpontons bevestigd. Hiervoor werden kranen gebruikt en dit alles moest uiteraard met beleid gebeuren.  Je zou maar met de giek van de kraan tegen het jacht aanstoten. Verder werd er voortdurend ballastwater in en uit de pontons gepompt.

Het werd steeds donkerder. Ik moest de ISO van mijn Canon 5D steeds verder opschroeven om acceptabele foto te maken. Een statief had ik niet bij me en een flitser was geen optie bij het maken van deze serie. Tegen zessen hield ik het voor gezien. Het zou nog wel uren kunnen duren voordat het jacht werkelijk de brugopening zou passeren. Het zou dan toch te donker zijn om er acceptabele foto’s van te maken.

Op dit filmpje, gemaakt met een drone kun je het proces mooi zien. Dit was de laatste serie over het bijzondere transport van Sea Eagle II.

Na de passage van de Kadoelerbrug lag de volgende uitdaging bij de Ramspolbrug. Vanwege het drukke verkeer en de tijdelijke stremming zou dat sowieso in de nacht moeten plaatsvinden. Nadat die passage was volbracht zou de rest van de nacht het geheel blijven liggen in Schokkerhaven  De volgende dag zouden ze verder varen en wel over het IJsselmeer en het Markermeer naar Amsterdam.  In dit filmpje, gemaakt met een drone zie je het transport over één van de grote meren. De één na laatste uitdaging zou liggen bij Schellingwoude. Het slotstuk was de tewaterlating in Amsterdam. Dat had ik wel graag willen meemaken, maar dat zat er niet in. In dit artikel  is te lezen dat het jacht veilig in Amsterdam is aangekomen en dat het inmiddels in het water ligt. Ik heb helaas geen filmpje kunnen vinden van de tewaterlating van Sea Eagle II.

8 thoughts on “Sea Eagle II en de Kadoelerbrug

  1. Jetske hoe weet jij daar zoveel over? Je bent een serieuze kenner. Met boten opgegroeid? Was ook helemaal ondergedoken in je verhaal. Wat een werk en kosten om een jacht te water te laten tjonge er zijn mensen met geld blijkbaar. Maar knappe koppen die dit allemaal uitvoeren, mijn petje af.

    Liked by 2 people

    • Dank je, Joke.
      Wel bij het water en bij een ophaalbrug opgegroeid. En ook met boten opgegroeid maar dat was een roeiboot, een punter, een zeilbootje, een surfplank en een rondvaartboot.
      De kennis bij dit onderwerp heb ik gekregen door ogen en oren goed open te houden, door vragen te stellen aan de experts en door research op internet.

      Like

  2. Machtig mooie serie weer, fotomaatje!
    Alleen wel een domper dat we het moment suprême moeten missen. Ik had nog zo gewaarschuwd dat ik niet mee wilde, omdat het wel eens koud zou kunnen worden bij volle maan. En dan ga je nog zonder thermobroek op pad … 😉
    Nou ja, de spreeuwen maken in elk geval nog wel weer wat goed.
    Maar even weer serieus: bedankt dat je het ons tot hier toe in elk geval met knappe foto’s en duidelijke achtergrondinfo me hebt genomen bij dit fascinerende transport.

    Liked by 1 person

  3. Prachtige serie, vervolg en ook slot verhaal van het transport van dit enorme jacht
    Jammer dat je het niet kon blijven volgen naar en bij Amsterdam, maar dat is begrijpelijk
    je hebt er toch al heel veel werk in gestoken en heel veel info opgezocht, maakt het een heel interessante serie blog’s

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.