Komkommerkruid

Op zondagochtend was ik al vroeg op stap. Ik hoopte op een mooie zonsopkomst met de Steenwijker toren op de achtergrond. Mijn eerste stop was bij deze plas. Daar had ik al een keer eerder een spectaculaire zonsopkomst vastgelegd. De donkere wolk beloofde echter niet veel goeds. Ik vervolgde mijn weg en parkeerde de auto aan de rand van de Catspoolder en wandelde over het Catspolderpad. Zieย Google Maps.

Om een lang verhaal kort te maken, mijn vroege ochtendwandeling viel in het water. Natgeregend en zonder goede foto’s kwam ik weer thuis. Ik laat vandaag daarom een fotoserie zien die ik op zondag maakte in onze tuin.

In onze tuin bloeit nog steeds het komkommerkruid. Deze plant is een overblijfsel uit een zaaimengsel wat we vorig jaar in de tuin strooiden. Tijdens de droge zomer kwam er niet veel terecht van dit bloemenmengsel. Tijdens deze warme en natte winter doen het komkommerkruid en de goudsbloemen het goed.

‘Komkommerkruid is een eenjarig gewas. Het is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied waar het ook wel bernagie genoemd werd. Vooral bij de Grieken en Romeinen was dit kruid erg populair. Zij gebruikten het om zichzelf moed te geven.

Het kruid behoord tot de familie van de ruwbladigen en heeft dan ook ruwe en zilverkleurige bladeren. Komkommerkruid heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het feit dat de geur en het aroma ons doen denken aan de komkommer. De plant siert je moestuin met stervormige blauwe bloemen en er komen veel bijen, hommels en andere insecten op af.’

‘Hoewel wij komkommerkruid vooral gebruiken in de keuken, kennen ze het ook geneeskrachtige werkingen toe. Het helpt tegen zwaarmoedigheid en werkt ontspannend. Daarnaast is het goed voor de reiniging van je bloed en werkt het koortsverlagend.’

En ik ga zeker nog een keer op herhaling naar de Catspoolder. Ik ontdekte daar ook eenย vogelkijkhut die in 2018 is geplaatst en waar ik het bestaan niet van wist.

11 thoughts on “Komkommerkruid

 1. Wat jammer dat je zonsopkomst in het water viel. Zo je maar weer, het weer laat zich niet regisseren. Een mens zou er zwaarmoedig van worden. .. Maar wat een geluk dat je nog vers komkommerkruid bij de hand had. Gaat het weer een beetje intussen …? ๐Ÿ˜‰
  Je foto’s waren weer de moeite trouwens, zowel die van de zonsopkomst als die van het nat glinsterende komkommerkruid.

  Ik heb vanmiddag ook weer eens wat foto’s gemaakt in de tuin. Het leek wel eind maart in het zonnetje. Wel lekker, maar niet goed.

  Liked by 1 person

 2. je eerste foto is een poster waard Jetske, en je komkommerkruid….
  niet te geloven hรฉ, dat gaat maar door:-)
  geweldig, wat een heerlijke kleur blauw, dat kunnen ze op blue monday vast niet gebruiken wil ik wedden ๐Ÿ™‚

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.