Een regenboog en Covid-19

Via de dijk langs het Zwarte Water kwamen we uit op het industrieterrein in Genemuiden. Een groot industrieterrein waar we aanvankelijk verdwaalden. Genemuiden is bekend om zijn tapijtindustrie en om de productie van kunstgras. Na een omzwerving over het grote industrieterrein kwamen we uiteindelijk uit in het haventje van Genemuiden.

Genemuiden staat ook bekend om de vele kerken en behoort dan ook tot de zogenaamde Biblebelt.

Afgelopen woensdag was het Biddag voor Gewas en Arbeid. De zorgen om Covid-19 klonken van diverse kansels. En dat dit verschillende manieren werd vormgegeven daarvan getuige onderstaande voorbeelden. In de Hersteld Hervormde gemeente (een streng-orthodoxe gemeente) in Genemuiden riep dominee De Groot zijn gemeente op om van de biddag ook een boetedag te maken. ‘Vanwege onze zond’en schuld’, zo donderde hij van de preekstoel…

Dominee en radiopresentator Elsbeth Gruteke uit Zeewolde moet niets weten van  het idee van een God die mensen met ziektes om de oren slaat. ‘Ik geloof in een God van liefde’, licht ze toe. In haar biddagpreek staat zij deze woensdagavond stil bij de oproep van Jezus om je geen zorgen te maken.  ‘God zorgt voor ons, ook als er een coronavirus over de wereld gaat. Zo mogen wij er in staan, met de vrede van God. Niet als opgejaagde, angstige mensen.’ Bron is deze site.

Vanwege Covid-19 hebben de kerken in Genemuiden ook maatregelen genomen. Die maatregelen lopen nogal uiteen zo las ik op deze site.  Een aantal kerken laat de bijeenkomsten vervallen. Bij een aantal kerken is de dienst zonder samenkomst te beluisteren via internet. Een aantal streng-orthodoxe kerken houdt echter wel samenkomsten maar zorgen ervoor dat er niet meer dan 100 personen verenigd zijn. Ik vind dit persoonlijk geen verstandig besluit. Covid-19 houdt echt geen rekening met de grens van 100 personen.

Persoonlijk geloof ik in een God van liefde en niet in een God die ons met ziektes en dood om de oren slaat. Geloof is geen garantie dat je in het leven niets overkomt. Zeker niet. Maar als je in het leven verschrikkelijke dingen overkomen kun je dit beter dragen mét God dan zonder. Je krijgt kracht naar kruis. Op die manier ben ik opgevoed en daar ben ik dankbaar voor.

Vanwege Covid-19 hebben wij vandaag en de komende zondagen geen kerkdiensten. Ook als de kerkenraad dit besluit niet had genomen dan was ik niet naar de kerkdiensten toegegaan. Als werker in de zorg neem ik mijn verantwoordelijkheid.

In ons ziekenhuis worden verregaande maatregelen genomen om voorbereid te zijn op een grote uitbraak. Ik mag zo op mijn vrije zondag naar het ziekenhuis komen voor een briefing. Ik laat me niet leiden door angst, want dan wordt het lijden. Ik wacht af wat er aan de overkant is en hoeveel tol we moeten betalen…

Elsbeth Gruteke citeerde deze bijbeltekst: ‘Kan iemand door zich zorgen te maken maar één el aan zijn levensduur toevoegen?’ Dat is de uitspraak die met ons meegaat. Ook als de corona nog dichterbij gaat komen.

14 thoughts on “Een regenboog en Covid-19

 1. We varen er weleens langs in het seizoen.
  Dat virus maakt me wel wat onrustig moet ik zeggen.
  Hier in de buurt valt het tot nu toe mee, maar wat niet is…

  Mooie foto’s heb je gemaakt.

  Ik kom hier zeker terug op je blog, las ook nog vluchtig iets over een skûtsje.
  Onze boot ligt in Kampen, het zwarte water ken ik wel:)

  Fijne zondag.

  Liked by 1 person

 2. Zoals je weet, ben ik niet gelovig opgevoed. Van iemand anders’ geloof blijf ik normaal gesproken ook af. Wij zijn het op dat vlak eigenlijk ook heel aardig eens. Maar van dominees die in deze tijd bulderen en donderen over boete en schuld m.b.t. het coronavirus moet ik niks hebben.

  Over hoe ik over jou en je collega’s en vele anderen in deze coronacrisis denk, heb ik op mijn blog voldoende gezegd. 🙏🏻

  Liked by 1 person

 3. Prachtige regenbogen boven een wereld die een beetje ziek draait voor het ogenblik. Ik wens je veel moed en sterkte toe in je werk in deze moeilijke tijd. Zorg voor jezelf ook goed.
  In BE mogen geen kerkdiensten meer gehouden worden, enkel nog een begrafenis in intieme kring. Moeilijk allemaal voorlopig.

  Liked by 1 person

 4. Je kon erop wachten, die donderpreken zullen wel in meer landen en in meer religies zijn afgestoken. Maar in tijden van nood hebben mensen troost nodig, en houvast. De natuur is altijd troostrijk vind ik, en met een mooie hobby als fotograferen breng je die schoonheid ook weer bij anderen in huis.
  Ik wens jou en allen die getroffenen proberen te helpen en te genezen heel veel sterkte.

  Liked by 1 person

 5. Ik heb diep respect voor alle mensen in de zorg die voor ons de strijd aan moeten gaan met dit virus. Donderpreken zullen hier niet helpen, wel de hoop van de mooie regenboog, schitterend in beeld gebracht.

  Liked by 1 person

 6. Fraai hoe je de regenbogen in beeld hebt gebracht, vooral op de 2e foto als de boog het haventje overspant. Mooie gedachten ook over het coronavirus en de geloofsbeleving, ik kan mij wel vinden in jou ideeën.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.