Ooievaars op De Lokkerij

Vanaf landgoed Dickninge reed ik naar het verderop gelegen landgoed Havixhorst. Daar parkeerde ik de auto om te voet verder te gaan naar het ooievaarsbuitenstation ‘De Lokkerij’. Daar aangekomen werd ik overweldigd door zoveel ooievaars en ooievaarsnesten.

Bijna in iedere boom zit wel een ooievaarsnest. Verder is elk hoog plekje rond en op de boerderij bezet. Naast die natuurlijke plekjes staan er nog vele palen opgesteld waarop de ooievaars hun nest kunnen bouwen.

Door de bosschage fotografeerde ik het authentieke voorhuis. In het achterhuis bevindt zich het ooievaarsstation. De naam: ‘De Lokkerij’ dankt zijn naam aan de familie Lokken, die generaties lang het boerenbedrijf uitoefende. Lokkerij betekent dus: ‘de boerderij van Lokken.’

De ooievaars vlogen af en aan. Ik kan nu tijdens de corona-crisis wel stellen dat bij dit ooievaarsstation meer vliegbewegingen worden waargenomen dan bij de vliegvelden.  Als de ooievaar met nestmateriaal bij het nest kwam dan werd hij of zij dankbaar verwelkomd met een luid geklepper.

Het viel nog niet altijd mee om de snelle, laagvliegende ooievaars vast te leggen.

Ze toonden elkaar hun genegenheid door met hun snavel elkaar aan te raken. Of de ene ooievaar boog voor de ander de kop en zette een volle borst op. Ook maakte ik een aantal keren een paring mee.

Nadat ik mijn fotosessie had beëindigd trof ik de eigenaar buiten bij de brievenbus. Op grote afstand stelde ik hem een paar vragen. Hij vertelde dat er 51 nesten bezet zijn. Van de ongeveer 100 ooievaars blijven er 25 hier overwinteren. Het gaat goed met het aantal ooievaars, maar over de kwaliteit van de ooievaars is men wel bezorgd. Dat komt door de intensieve landbouw en dat er niet altijd genoeg voedsel te vinden is. Op internet vond ik meer informatie over de ooievaars  op het station.

Er moest ook eten worden verzameld. Dit haalden ze bijvoorbeeld in de naastgelegen weilanden. Het jaar 2019 was een uitzonderlijk jaar. Dat kwam door de klimatologische omstandigheden. Door de droogte konden de ooievaars heel moeilijk voedsel vinden voor hun jongen. Met als gevolg dat er opvallend veel grotere dode jongen onder de nesten werden gevonden.

Nest 5 wordt nog steeds bewoond door de oudste ooievaars op het station. Ze zijn beide 35 jaar oud. Zij hebben dit nest sinds 1990 permanent bewoond. Er wordt de laatste jaren nog wel eens een ei geproduceerd, maar dat vinden ze meestal na enige tijd onder het nest op de grond. Het laatste geslaagde broedsel was in 2013. In de 23 jaren met broedsel brachten zij 47 jongen groot. Bron is de site van De Lokkerij.

Er zijn ook ooievaars die een plekje in een boom te gewoontjes vonden en verkozen een elitair plekje op huize Havixhorst. Twee van de vier schoorsteenkappen zijn bezet. Ze maakten hun nest op de puntvormige schoorsteenkap, een knap staaltje bouwkunde.

Ik heb meerdere filmpjes gemaakt. Die filmpjes heb ik aaneengesmeed tot een film van ruim 4 minuten.

 

17 thoughts on “Ooievaars op De Lokkerij

 1. Wat leuk om daar weer eens beelden van te zien. En het geluid te horen, dat prachtige geklepper. Vroeger kwamen we daar vaak met de kinderen, de jongste heeft er nog een spreekbeurt over gehouden, ze kreeg een mooi pakket met informatie van de Lokkerij, inclusief braakbal.
  Op het filmpje kun je mooi zien dat het nog niet zo eenvoudig is om een nest te bouwen. Het lijkt wat doelloos gehannes met takjes, gaat ook niet altijd zoals ze willen, maar uiteindelijk krijg je toch iets bruikbaars.

  Liked by 1 person

 2. O wat een leuke blog zeg. Wat zitten er daar veel ooievaars. Jaren geleden zijn we daar een keer wezen kijken en vond het toen al zo leuk. Afgelopen oktober hebben we Havixhorst bezocht en door de beeldentuin gelopen. Leuk om dit allemaal te zien.

  Liked by 1 person

 3. wat een fantastisch gezicht is dat toch Jetske,
  geweldig wat zul jij genoten hebben, even alle stress van je af, fijn hé.

  een mooie plek om te wonen lijkt me zo, gelukkig dat er mensen zijn die een beetje poep op het dak niet erg vinden ❤

  Liked by 1 person

 4. Zoals je weet ben ik in de buurt van Earnewâld wel wat gewend m.b.t. ooievaars, maar dit is toch echt de overtreffende trap. Prachtig!
  Vooral het filmpje bevat een aantal fijne elementen, zoals het geklepper en de het ordenen van de takken. Ik heb ervan genoten.

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Winterkoninkje drinkt uit een vennetje | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.