Kleine karekiet

Onlangs waren we op bezoek bij vrienden in een vakantiehuis aan het Bovenwiede. Zie Google Maps. Het was prachtig weer en we zaten buiten. We konden zo de 1,5 meter afstand handhaven.

Ik had mijn camera meegenomen, want ik was door onze vrienden getipt dat de kleine karekiet zich liet horen in het riet bij het vakantiehuis. Vanaf het balkon aan de voorkant van het huis had ik mooi zicht op de voortuin en het Bovenwiede.

Toen we bij het huisje aankwamen hoorde ik al direct het riedeltje van de kleine karekiet. In tegenstelling tot de rietzanger zit de kleine karekiet meer verscholen in het riet en laat zich dan ook niet snel zien en vastleggen. Al snel bleek dat het balkon een geschikte plek was om de kleine karekiet te zien en vast te leggen. Toen de kleine karekiet iets hoger in het riet zat dan normaal kon ik vanaf mijn hoge plekje mooi inzoomen op de kleine karekiet.

Bij het vakantiehuis waren er wolken neefjes (mietzen) aanwezig. Doordat er een stevige bries stond hadden we gelukkig geen last van de neefjes. Op onderstaande foto wordt het vogeltje omringd door neefjes.

De kleine karekiet is in Nederland een algemene broedvogel in rietvelden die aan water grenzen. De kleine karekiet lijkt veel op de bosrietzanger. De bosrietzanger liet ik hier op 27 mei zien. De kleine karekiet zingt echter een vrij eenvoudig krassend liedje, terwijl de bosrietzanger urenlang kan doorzingen.

De Nederlandse naam van de karekiet is een zogenaamde onomatopee. Dat wil zeggen dat hij net als bijvoorbeeld de koekoek en de kievit, met enige variatie, zijn eigen naam zingt.

Ik denk dat veel mensen dit liedje kennen…
Karre karre kiet kiet kiét
Je hoort me wel maar je ziet me niet niet niét

Op deze site vond ik ook nog een ander liedje…
Kare-kare-kiet-kiet-kiet.
Mijn nestje zit in ‘t riet
Van je leven vind je het niet, niet, niet!

 

13 thoughts on “Kleine karekiet

 1. Leuk… leuk… leuk, Jetske !!
  De eerst kon ik wel maar die laatste niet… je hebt weer een heerlijk blog van gemaakt en wat een pracht plek !
  Lieve geniet groetjes, Anna 🤗

  Liked by 1 person

 2. neefjes…. zijn dat knutjes.. kleine steekmugjes??
  fantastisch Jetske, wat heb je het diertje supergoed gevangen, en wat zaten jullie daar fantastisch mooi,

  * lach* neefjes, ik dacht huist daar een hele familie 🙂 in eerste instantie 🙂
  grappig..
  ❤

  Liked by 1 person

 3. Geen verkeerd plekje om op vakantie te zijn, lijkt me. Het heeft jou in elk geval weer een knappe fotoserie opgeleverd.
  De karekiet heb ik voor zover bekend nog nooit voor de lens gehad. Maar dat vind ik ook helemaal niet erg, ik houd niet zo van eenvoudige krassende liedjes. Doe mij de (bos)rietzanger maar, hij zingt veel mooier en hij ziet er ook minstens zo mooi uit. Zonder geluid houd je ze waarschijnlijk niet eens uit elkaar. En dat brengt me ineens op een idee … 😉

  Liked by 1 person

 4. Pingback: Neefjes en andere beestjes | Schrijven met Licht

 5. Pingback: Op weg in Giethoorn | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.